Про необхідність культури, пошук надії і сили боротися далі – «Король Лір» на Мандрівному Docudays UA в Ужгороді

Про необхідність культури, пошук надії і сили боротися далі – «Король Лір» на Мандрівному Docudays UA в Ужгороді

24 листопада 2023

21 листопада в Ужгороді відбулося відкриття ювілейного 20 Мандрівного Docudays UA. Захід відбувся у Закарпатському обласному центрі дитячої та юнацької творчості «ПАДІЮН», який був майданчиком для зйомок однієї зі стрічок цьогорічної фестивальної програми – «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» режисера Дмитра Грешка.

 

Участь у відкритті та обговоренні фільму взяли автор ідеї і театральний режисер В’ячеслав Єгоров, герой фільму і режисер, заслужений артист України Олександр Куцик, а також героїні стрічки – Юлія Горелкова та Олена Аляб'єва.

 

Відкриття Мандрівного Docudays UA в Ужгороді розпочалося виступом двох творчих колективів – студії пантоміми «Енергія-мім» та студії сучасного танцю «Бліц». До глядачів/-ок з вітальним словом звернулися координаторки Мандрівного в Ужгороді Марія Менджул та Марія Симкович. Вони розповіли про програму заходів, цьогорічну тему «Образ майбутнього» і необхідність формулювати нову українську мрію у діалозі із глядач(к)ами.

 

Мандрівний Docudays UA в Ужгороді. Фото: Віталій Дячук та Ярослав Дюленко

 

За словами організаторок, це була розмова про те, як ми уявляємо майбутнє і як починати втілювати українську мрію вже сьогодні. Це також неуникна розмова про справедливість – про невідворотнє покарання винних у воєнних злочинах, документування свідчень їхніх жертв і спричинених руйнувань. Крім того, майбутнє відновлення України має керуватися принципами, затвердженими у Лугано: рівність і залучення меншин, участь громади у реформах і взаємодія різних гравців, прозорість і боротьба з корупцією, міжнародні партнерства та сталий розвиток.

 

До привітань приєдналася Галина Пендерецька, заступниця директора «ПАДІЮН». Вона зазначила, що Мандрівний Docudays UA відбувається у «ПАДІЮН» невипадково – саме тут люди, які тікали від війни з різних міст та містечок України, знайшли свою нову домівку і стали героями та героїнями стрічки Дмитра Грешка «Король Лір: як ми шукали любов під час війни», знятого на базі Центру.

 

Анжела Бабкіна, громадська активістка, регіональна координаторка Приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Ужгороді, розповіла про важливість документування воєнних злочинів, про формування відповідної бази і можливість звернутися до Приймальні УГСПЛ в Ужгороді. З вітальним словом виступила й віце-президентка ГО «Зонта-клуб м. Ужгород» Діана Кайнц.

 

Фільм «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» режисера Дмитра Грешка став стрічкою-відкриттям – показ приурочили до Дня гідності та свободи. Крім внутрішньо переміщених осіб, які знайшли прихисток у Закарпатському обласному центрі дитячої та юнацької творчості «ПАДІЮН», героями та героїнями фільму стали волонтер(к)и і працівники/-иці Центру.

 

Глядачки та глядачі Мандрівного Docudays UA в Ужгороді під час акції #FreeMaksymButkevych. Фото: Віталій Дячук та Ярослав Дюленко

 

Стрічка розповідає про переселенців/-ок, які опинилися в Ужгороді і під керівництвом місцевого режисера В’ячеслава Єгорова взяли участь у постановці шекспірівської трагедії. Постановник спостерігає за трансформацією героїв та героїнь, що відкривають себе по-новому внаслідок трагічних обставин війни. Режисер вистави відкриває по-новому також і себе – раптом у хаосі війни бачить шанс на втілення своєї давньої мрії створити театральну постановку саме цього твору Шекспіра.

 

Режисер фільму Дмитро Грешко записав для глядачів/-ок відеозвернення. У ньому він подякував організаторкам та глядач(к)ам за участь у показі і розповів про питання, яке поставив собі перед початком зйомки: чи потрібна культура під час великої війни в Україні? Його стрічка – це спосіб знайти і поділитися відповіддю на це питання. Зафільмовані історії людей стали безпосереднім свідченням того, наскільки культура і мистецтво можуть впливати на життя, давати надію і сили боротися далі.

 

Під час заходу організаторки Марія Менджул та Марія Симкович разом із відвідувач(к)ами долучилися до всеукраїнського флеш-мобу із закликом звільнення Максима Буткевича – українського правозахисника, журналіста, модератора показів та ведучого церемоній Docudays UA, який на початку повномасштабного вторгнення пішов на фронт боронити Україну, потрапив у полон на полі бою, а потім російський суд протизаконно засудив його до увʼязнення. Цієї осені родина правозахисника дізналася, що його вивезли із Луганського СІЗО у невідомому напрямку – про теперішнє місце перебування Максима Буткевича інформації досі немає. 

 

Чільне фото: Віталій Дячук та Ярослав Дюленко.

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023