Про зусилля жити разом: показ фільму «Гості з Харкова» в межах Мандрівного Docudays UA у Кременчуці та Горішніх Плавнях

Про зусилля жити разом: показ фільму «Гості з Харкова» в межах Мандрівного Docudays UA у Кременчуці та Горішніх Плавнях

26 грудня 2023

Щороку на Мандрівному Docudays UA у Кременчуці є фільм, який показують найчастіше. В рамках проведення цьогорічного фестивалю такою стрічкою стала українська стрічка режисерки Галини Лавринець «Гості з Харкова». Фільм розповідає про внутрішньо переміщених осіб і громади, які стають для них прихистком.

 

Стрічка розповідає історію про Нелю – власницю музею-садиби народно-побутового ужитку «Омелькова хата» в селі Козубівка Полтавської області. Неля разом зі своїм чоловіком Олександром допомагають адаптуватися в селі внутрішньо переміщеним особам, що рятувалися від бомбардувань та обстрілів у Харкові. Вони стають одне для одного друзями. Боючися голоду, Неля дає їм великий город із посадковим насінням, на якому ті мають садити картоплю та овочі. З часом стає зрозуміло, що мешканці/-ки Харкова, що були вимушені покинути рідне місто, не були готові до важкої фізичної роботи на городі. Без догляду посаджений врожай починає псуватися. І постає питання: чи вдасться їм знати компроміс, врятувати город і свої взаємини?

 

Кадр з фільму «Гості з Харкова»

 

Обговорення стрічки в Кременчуці та Горішніх Плавнях були особливими: на одне з них приєдналася режисерка в онлайн режимі, а на інше завітали героїня фільму зі своїм чоловіком. 

 

Один з перших показів стрічки відбувся у перший день фестивалю, 4 грудня, для аудиторії кіноклубу Docudays UA при ГО «Лідерка». Це громадська організація, велику частину відвідувачок якої складають саме внутрішньо переміщені особи. 

 

Галина Лаврінець розповіла багато цікавих і часом смішних моментів, які залишилися поза кадром: про співпрацю, спільну роботу і зусилля жити разом. Жінки, що переїхали з Харкова після початку повномасштабного вторгнення, ділилися власними переживаннями. Розповідали історії про досвід роботи на городі та намагання ним опікуватися, про різні приймаючі громади і те, що кременчуцька, звісно, найкраща. 

 

«Домовлятися про правила»

Після ще одного з показів аудиторія обговорила фільм разом із Олегом Овчаренком, фасилітатором діалогів. Спільнота фасилітаторів та фасилітаторок, до якої належить пан Олег, працює з подібними кейсами, зображеними у стрічці, ще з 2015 року. Тоді українські громади вперше зіткнулися із хвилями внутрішньо переміщених осіб через війну та, як наслідок, конфліктами в локальних громадах.

 

Разом із Олегом аудиторія намагалася розібратися, як діяти у ситуаціях співжиття із малознайомими людьми. Говорили, зокрема, про необхідність проговорювати банальні речі: що робити в тій або іншій ситуації? Як не засуджувати людей, що мають відмінні цінності? Як поводити себе під час стресу? Чи ми відслідковуємо той факт, що ми в стресі?

 

Ще одним дуже особливим показом став показ у Горішніх Плавнях на базі Центральної міської бібліотеки комунального закладу «Централізована бібліотечна система Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області» 7 грудня. У цьому відкритому показі взяли участь головна героїня Неля зі своїм чоловіком Олександром і поділилися власними враженнями від стрічки та знімального процесу.

 

Мандрівний Docudays UA у Кременчуці. Фото: Марина Шляхова

 

Неля з Олександром розповідали про те, що серед внутрішньо переміщених осіб були різні люди: ті, які не були готові працювати на городі і ті, що активно з ним допомагали, ті, які підтримували спільне життя фінансово або робили сотні консервацій для ЗСУ, опікувалися бібліотекою, музеєм, свійськими птахами, а також працювали на звичайній роботі. 

 

Історії з показів є різні; сама стрічка, з одного боку, доволі проста, з іншого, болюча для всіх залучених сторін – як для внутрішньо переміщених осіб, так і для приймаючих громад. 

 

Авторка: Олена Глазкова, координаторка Мандрівного Docudays UA у Кременчуці.

 

Чільне фото: Мандрівний Docudays UA у Кременчуці.

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов’язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023