Стрічка «Юний Платон» в Ірландії: модераторка показу Олена Могильна про враження глядачів/-ок

Стрічка «Юний Платон» в Ірландії: модераторка показу Олена Могильна про враження глядачів/-ок

21 листопада 2023

Цьогоріч українці та українки, що перебувають в Ірландії, подивилися документальну стрічку «Юний Платон» в межах 20-го ювілейного Мандрівного Docudays UA. До показу приєдналася і сама ірландська режисерка стрічки Наса Ні Хінаан – глядачі та глядачки мали унікальну нагоду почути думки авторки щодо її власної роботи.

 

Документальна стрічка відображає життя та працю простих, здавалось би, пересічних людей, які кожен день на своєму місці намагаються змінювати себе та світ навколо найкраще.

 

Обговорення було теплим і зворушливим – глядачів/-ок турбували схожі питання, а багато хто був вражений та схвильований. Кожен герой знайшов місце в наших серцях. Усі учасники/-ці фестивалю знайшли щось важливе для себе під час перегляду стрічки, яка хоч і непроста, але вагома завдяки документації насиченого досвіду своїх героїв та героїнь.

 

Ділимось враженнями від глядачів/-ок:

 

«Діти, яких вчасно не підтримали і не допомогли їм вирішити проблеми, несуть їх у своє доросле життя. Діти, яких не навчили впоруватися зі своєю агресією, – стають дорослими, які не можуть зарадити собі під час спалахів гніву. Хочеться більше таких чутливих вчителів, як у фільмі, а для цього необхідні гідні зарплатні та вдячне ставлення суспільства до освітян. В Україні треба підвищувати соціальний статус і фінансове забезпечення для військових, лікарок/-ів, вчительок/-ів. 

 

Стіна у фільмі між двома конфесіями – це не просто символ нерозуміння, а й втілення відсутності бажання слухати й розуміти одне одного. Треба зруйнувати цю стіну».

 

Під час розмови ржисерка фільму Наса Ні Хінаан давала цікаві відповіді, реагувала на емоції глядачів/-ок, сміялася та була розчуленою разом із усіма. Вона щиро співчуває народу України та твердо вірить у нашу перемогу. Найбільше вона хотіла б, щоб глядачі/-ки поширювали головну ідею фільму – справжню силу дає навчання та освіта. 

 

Авторка: Олена Могильна, модераторка показів в Ірландії в межах Мандрівного Docudays UA.

 

Чільне фото: кадр з фільму «Юний Платон».


20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023