Святкове відкриття, телеміст і виставка про майбутнє очима дітей – Мандрівний Docudays UA у Чорноморську

Святкове відкриття, телеміст і виставка про майбутнє очима дітей – Мандрівний Docudays UA у Чорноморську

20 листопада 2023

Цього року у Чорноморську вдруге проводиться Мандрівний Docudays UA. Фестиваль зібрав велику кількість партнерів – від молодіжних просторів до місцевих державних органів. Завдяки цьому все більше мешканців/-ок Чорноморську дізнається про фестиваль. Організатори також активно залучають молодь і дітей – від 7 до 12 років.

 

5 листопада відбулося відкриття Фестивалю, яке стало для містян святом. Гостей зустрічали під звуки живої музики, а у відкритті взяли участь представники місцевої влади. Під час відкриття відвідувачі/-ки переглянули фільм «Друге дихання» – про кларнетиста Микиту Гірня з Чернігова. Стрічка розповідає про різкі зміни звичного життя музиканта внаслідок війни, про волонтерство і його спроби стабілізувати свій психоемоційний стан.

 

Відкриття Мандрівного Docudays UA у Чорноморську

 

На відкритті регіональний координатор Олег Охредько зазначив: «Ця кінострічка незвичайна – вона показує стан суспільства в Україні. Ми вже пройшли етап підйому, тож зараз у багатьох починається період, коли люди відчувають втому. Повномасштабне вторгнення розпочалося у 2022 році, але багато хто переживає війну ще з 2014-ого. Сьогодні нам потрібне друге дихання, яке допомогло би йти далі та розвиватися».

 

Окрім перегляду фільму, на відкритті вихованці Центру позашкільної освіти Чорноморської міської ради продемонстрували гостям дві танцювальні композиції, а також виконали чуттєву пісню.

 

Відкриття Мандрівного Docudays UA у Чорноморську

 

Вже через пів години після завершення події у Чорноморську пролунала повітряна тривога, а потім стало чутно вибухи. Чорноморськ – одне з міст, яке живе в умовах регулярних обстрілів, тому організатори не роблять публічних оголошень про час і місце проведення заходів. Щоби потрапити на фестиваль, відвідувачі/-ки мають звернутися до організаторів із особистим запитом про час та місце проведення подій. Попри це – на заходах збиралася повна зала глядачів та глядачок.

 

Другий кінопоказ в межах Мандрівного Docudays UA у Чорнорморську відбувся 7 листопада, а також відкрилася виставка дитячих малюнків «Образи майбутнього». Захід відбувся в Музеї образотворчих мистецтв імені Олександра Білого, який вже другий рік є партнером для проведення виставки та кінопоказів.

 

Фестиваль у Чорноморську особливий ще й тим, що організатори активно залучають дітей та молодь на події. Під час підготовки до 20 Мандрівного Docudays UA виникла ідея організувати виставку дитячих малюнків на цьогорічну тему фестивалю – «Образ майбутнього». Виставка дала можливість юним глядач(к)ам Мандрівного Docudays UA не тільки дивитися стрічки, а й творчо взяти участь у фестивалі. А для самих організаторів виставка стала способом надихнути всіх на віру в краще майбутнє і перемогу України. 

 

Регіональний координатор Олег Охредько зазначає: «Ми вирішили надати можливість саме тим, хто буде створювати наше майбутнє, показати, як саме вони бачать це майбутнє. Сотні дітей та декілька дорослих взяли участь у цій виставці та намалювали всього 118 малюнків». І додає: «Серед малюнків немає сірих, тільки яскраві. Дуже цінно, що наші діти, які й будуть створювати майбутнє, бачать його саме так». Переглянути виставку дитячих малюнків віртуально можна за покликанням.

 

Відкриття виставки «Образи майбутнього» в межах Мандрівного Docudays UA у Чорноморську

 

У рамках відкриття виставки нагородили всіх авторів/-ок малюнків, а також провели показ фільму «Ліс, ліс» (реж. Марія Стоянова). Фільм складається з домашніх відеозйомок української родини і ставить ряд запитань про час, повсякденність і вкоріненість у минуле. На початку показу до глядачів/-ок звернулась з екрану сама режисерка фільму – Марія Стоянова. Вона розповіла, чому вирішила створити цей фільм і що він для неї значить. Під час обговорення із глядач(к)ами пролунала думка про те, що «життя теж складається з маленьких кадрів та спогадів. Зрештою – ми самі режисер(к)и свого фільму життя».

 

Попри обстріли, покази Мандрівного Docudays UA у Чорноморську продовжилися. Кінопокази тривали з 5 по 20 листопада, у кінопрограмі було показано всього 10 кінострічок: «Вбивство журналіста», «Ліс, Ліс», «Прокидаючись у тиші», «Вівчар», «89 днів», «Під крилом ночі»,  «Гості з Харкова», «Наша робо сім’я», «Друге дихання», «Нескорений Херсон». Окрім переглядів фільмів і виставки дитячих малюнків, мешканці/-ки Чорноморська мали змогу відвідати також різноманітні семінари та майстер-класи.

 

А 16 листопада відбувся спеціальний захід – як і в минулому році, три координатори, а саме Григорій Курачицький з Маріуполя, що нині перебуває у Дніпрі, Олег Охредько з Чорноморська і Юрій Чумак з Харкова, зібрали своїх глядачів  онлайн для спільного перегляду та обговорення фільму «89 днів». До них доєднався режисер фільму Павло Дорогой.

 

Кадр з фільму «Друге дихання»

 

Після перегляду режисер розповів, як проходили зйомки і який період часу охопили ті 15 хвилин фільму, хоча матеріалу було знято на цілих 30 годин. Крім цього, під час розмови відвідувачі/-ки дізналися, що весь відзнятий матеріал буде використано для майбутнього повнометражного фільму.

 

Партнери Мандрівного Docudays UA у Чорноморську: Управління освіти Чорноморської міської ради, відділ культури Чорноморської міської ради, Центр позашкільної освіти Чорноморської міської ради, Палац культури і мистецтв м.Чорноморськ, МО «Чорноморський Молодіжний Простір “Chodvizh”», Громадська Організація «Польський Дім», Чорноморський музей образотворчих мистецтв імені Олександра Білого, Школа лідерів.

 

Чільне фото: Мандрівний Docudays UA у Чорноморську.

 

Авторка: Анастасія Коношук, комунікаційна менеджерка Мандрівного Docudays UA у Чорноморську.

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023