Творчий та незабутній – завершився Мандрівний Docudays UA у Чорноморську

Творчий та незабутній – завершився Мандрівний Docudays UA у Чорноморську

24 листопада 2023

Із 5 по 20 листопада у Чорноморську тривав Мандрівний Docudays UA, який відбувається у місті вже вдруге. Всього організаторам вдалося зібрати понад 1000 учасників та учасниць фестивалю. Серед глядачів/-ок – дошкільнята, молодь, педагоги, внутрішньо переміщені особи, люди похилого віку.

 

В межах фестивалю регіональний координатор Мандрівного Docudays UA у Чорноморську організував всього 14 заходів, 13 кінопоказів, урочисте відкриття та закриття разом із представниками/-цями місцевої влади, молодіжних і громадських організацій міста. Цьогорічний Мандрівний Docudays UA у Чорноморську був надзвичайно творчим та спрямованим на залучення до перегляду та обговорення документального кіно дітей та молоді. Разом із цим в онлайн-кінопоказах взяли участь глядачі/-ки з Бердянську.

 

На фестивалі показали десять фільмів, а також організували виставку 118 дитячих малюнків та виступи творчих колективів. Глядачі/-ки також відвідували майстер-класи з арт-терапії та інтуїтивного малювання, творчо рефлексували про стрічки – зокрема, у вигляді музичної імпровізації на гітарі. Всього було задіяно девʼять локацій за підтримки 11 партнерів.

 

Мандрівний Docudays UA у Чорноморську

 

Через майстер-клас з арт-терапії, музичну імпровізацію та виставку дитячих малюнків –  Мандрівний Docudays UA у Чорноморську заохочував з глядачів/-ок говорити про власні образи майбутнього та враження від переглянутих фільмів. На фестивалі показали стрічку «Вбивство журналіста» (реж. Метт Сарнецкі) і попросили юних глядачів/-ок – дітей з гітарного камерного оркестру «Флажолет» Центру позашкільної освіти Чорноморська, – поділитися своїми враження у вигляді музичної імпровізації на гітарі. Фільм зацікавив юних глядачів/-ок, а музичні враження були яскраві та різноманітні. Їх можна прослухати за покликанням.​​ 

 

Ще один творчий майстер-клас з інтуїтивного малювання та арт-терапії регіональні координатори провели після перегляду фільму «Ліс, ліс» (реж. Марія Стоянова) для 12 педагогів/-инь і двох журналісток. Через малювання сакури учасники/-иці розмірковували про власний образ майбутнього.

 

Мандрівний Docudays UA у Чорноморську

 

Виставка 118 дитячих малюнків на тему цьогорічного фестивалю «Образи майбутнього» дозволила побачити, як саме діти бачать майбутнє – на ній побувало більше 600 відвідувачів та відвідувачок.

 

Всього у Чорноморську було продемонстровано 10 фільмів: «Вбивство журналіста», «Ліс, ліс», «Прокидаючись у тиші», «Вівчар», «89 днів», «Під крилом ночі», «Гості з Харкова», «Наша робо сім’я», «Друге дихання», «Нескорений Херсон».

 

Програма фестивалю й обговорення після показів фільмів торкалися питання державотворення в Україні, в межах якого важливими будуть сім принципів Лугано. Чорноморськ – одне з українських міст, яке цьогоріч гостро переживає обстріли російського агресора. Відтак розмова про стратегії відбудови на основі прозорості і участі громади у відновленні – особливо актуальна для мешканців/-ок.

Ділимося відгуками учасників та учасниць про Мандрівний Docudays UA у Чорноморську:  

 

«Документальне кіно – важливе і складне як для режисерів/-ок, так і для глядачів/-ок. Але без нього ми не можемо мати повної картини сьогодення. Саме такий образ сучасності – наповнений деталями і неочевидними спостереженнями, – ми передаємо у спадок майбутньому поколінню. Тому я вважаю Мандрівний Docudays UA дуже важливим для нашого міста і всієї України», – зазначила начальниця відділу культури міської ради Чорноморська, Юлія Крістанова.

 

Вʼячеслав Майорський, вчитель Чорноморського ліцею, учні якого долучилися до кінопоказів, також прокоментував цьогорічний фестиваль: «Кожен з фільмів Мандрівного Docudays UA – це відкриття, кожна стрічка – можливість для роздумів. Дякую і ще раз дякую за можливість доторкнутися до мистецтва кінодокументалістики».

 

«Я очікую, що ці фільми зможуть навчити молодь, учнів та учениць нашого міста поважати одне одного. Можливо, завдяки переглядам цих стрічок хтось захоче обрати майбутню професію, повʼязати своє життя з міжнародним правом чи відносинами», – зазначила Аліна Хоменко, представниця «Школи лідерів» у Чорноморську. 

 

Мандрівний Docudays UA у Чорноморську

 

20 листопада відбувся завершальний показ стрічки «Ліс, ліс» та урочисте закриття фестивалю. В межах заходу координатор фестивалю Олег Охредько вручив подяки всім партнерам, які підтримали проведення Мандрівного Docudays UA у Чорноморську та посприяли поширенню інтересу до документального кіно серед мешканців/-ок міста. 

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023