Як почався Мандрівний Docudays UA на Кіровоградщині?

Як почався Мандрівний Docudays UA на Кіровоградщині?

12 грудня 2023

7 грудня на Кіровоградщині відбулося відкриття Мандрівного Docudays UA у селі Компаніївка – розповідаємо детальніше про враження від першого дня показів. 

 

Із самого ранку шанувальники і шанувальниці документального кіно зібралися на онлайн-відкриття 20 Мандрівного Docudays UA і переглянули фільм «прокидаючись у тиші» (режисери Міла Жлуктенко, Даніель Асаді Фаезі). Після показу глядачі/-ки поспілкувалися про фільм разом із координаторками фестивалю Людмилою Шестаковою (ГО «Флора»), Інгою Дуднік (ГО «Територія успіху») та Оленою Мірхайдаровою (ГО «Успішна Взаємодія»). 

 

Для глядачів/-ок важливою складовою фестивалю була цьогорічна тема Мандрівного Docudays UA – «Образ майбутнього». Документальне кіно допомагає порушувати важкі питання і міркувати про те, яке майбутнє ми хочемо для наших родин, громади і країни? А фокус на правах людини показує, що розвиток держави неможливий без їх дотримання і сприяння правовій культурі у суспільстві.

 

Мандрівний Docudays UA на Кіровоградщині під час онлайн-показу

 

Вже незабаром того ж дня в Центральній публічній бібліотеці Компаніївки мешканки та мешканці Компаніївки зустрілися, щоби переглянути фільм «Три жінки» й обговорити його із режисером Максимом Мельником.


Людмила, одна з глядачок стрічки, поділилася враженнями після перегляду: «Фільм дуже правдивий і зворушливий. Я побачила себе і своє сільське життя. Героїні фільму живуть далеко від нас, адже в них гори, а у нас степи – якби не субтитри, то я б не зрозуміла їхню мову. Тим не менш, ці люди мені дуже близькі, бо наші життя схожі».

 

Відвідувачі/-ки події радо зустріли режисера стрічки Максима Мельника, який приєднався до зустрічі онлайн. Спілкування було щирим і невимушеним, глядачі/-ки розповідали про свої враження, цікавилися долею героїнь, розпитували, як проходили зйомки, звідки взялася ідея стрічки, як обирали героїнь. Запитували в Максима Мельника і про його подальші плани, бажали успіху і наснаги, дякували за чудовий фільм. 

 

 Кадр з фільму «Птиця»

 

Увечері відбувся ще один показ фільму «Птиця» (реж. Аліна Максименко) онлайн. Стрічка зворушлива і спонукає нас замислитися над нашим життям: чи вміємо ми підтримувати інших людей у горі і що допомагає нам пережити гіркі й тяжкі часи? Деякі глядачі/-ки висловили думку, що важливо вчитися будувати людські стосунки на довірі і дотримуватися прав людини.

 

Цей насичений подіями перший день Мандрівного Docudays UA закінчився, та попереду ще сім днів показів фільмів, дискусій, обговорень і цікавих зустрічей.Слідкувати за подіями Мандрівного Docudays UA на Кіровоградщині можна на фейсбук-сторінці.

 
Авторка: Олена Мірхайдарова, регіональна координаторка Мандрівного Docudays UA у Кіровоградській області

 

Чільне фото: кадр з фільму «Три жінки».

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023