Як посилюється інклюзія та безбарʼєрність на Мандрівному Docudays UA у Полтаві?

Як посилюється інклюзія та безбарʼєрність на Мандрівному Docudays UA у Полтаві?

17 листопада 2023

Мандрівний Docudays UA не просто розширює свою географію, але й стає більш доступним для різних груп глядачів/-ок – зокрема для незрячих. Половина фільмів програми цьогорічного Мандрівного Docudays UA мають аудіодескрипцію.


Що таке аудіодескрипція? 

Це короткий, але інформативний голосовий коментар, що надає додаткові пояснення про події на екрані. Відтак незрячі та глядачі/-ки зі зниженим зором можуть не просто слухати фільм, але й «бачити» його завдяки опису візуальної складової.

 

Одним із таких фільмів є «Птиця», який показали під час 20 Мандрівного Docudays UA у Полтаві. Режисерка Аліна Максименко розповідає зворушливу історію про стосунки із матір'ю. Обидві героїні – талановиті мисткині: одна музикантка, інша художниця. Вони живуть під одним дахом, але в різних вимірах, які майже не перетинаються. Їхні стосунки руйнуються повільно, так само, як і повільно крапає вода з їхнього старого бойлера. Постає питання, що робити: ремонтувати старе, чи почати все спочатку?

 

Кадр з фільму «Птиця»

 

Одного дня життя героїнь змінюється – після дзвінка від їхньої подруги, яка розповідає, що втратила свою доньку через аварію. Ця подія ніби повертає час навспак і відкриває нові можливості для обох жінок.


Після фільму «Птиця» глядачі/-ки мали унікальну нагоду поспілкуватися онлайн з режисеркою Аліною Максименко та дізнатися більше про творчий процес та ідеї, які лягли в основу фільму. Ця історія – про надію, віру та розвиток, – зачепила й глядачів/-ок, які переглянули фільм за допомогою аудіодескрипції.

 

У голосовому супроводі глядачі/-ки чули не тільки голоси героїнь стрічки, але й короткі пояснювальні коментарі про те, що відбувається на екрані. Наприклад, «донька підійшла до столу і поцілувала матусю», «жінка з чорним коротким волоссям дивиться у вікно, за яким видно міський пейзаж», «у квартиру заносять великі бутлі з водою». 


Одна з глядачок під час обговорення фільму «Птиця» зізналась: «Раніше я тільки слухала фільми, а образи героїв вже створювала у власній уяві. Тепер я можу краще «бачити» героїв саме такими, які вони є у фільмі».


Нині Мандрівний Docudays UA активно сприяє поширенню інклюзивних практик під час показів документального кіно по всій Україні. Фестиваль планує збільшувати рівень інклюзії у майбутньому, адже безбарʼєрність має стати невідʼємною складовою культури та суспільства.

 

Авторка: Олена Бурім.

 

Чільне фото: кадр з фільму «Птиця».

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023