Як пройшов Мандрівний Docudays UA-2023 у Борисполі?

Як пройшов Мандрівний Docudays UA-2023 у Борисполі?

13 листопада 2023

Цьогоріч Бориспіль – одне з перших українських міст, де відбувся Мандрівний Docudays UА-2023. Фестиваль провели у Бориспільській публічній бібліотеці ім. В. Чорновола в центрі міста. Розповідаємо про програму Мандрівного в Борисполі та враження глядачів/-ок від показів.


Для перегляду організатор(к)и відібрали п’ять фільмів, які демонструють можливість позитивних змін у суспільстві завдяки вчинкам простих людей. На обговореннях часто лунали слова про мотивацію до дії, активність громади, боротьбу за справедливість та майбутнє країни. Разом із цим обговорювали перспективи повоєнної відбудови України – основою для неї мають стати принципи Лугано, ключовою тезою яких є впровадження реформ і подолання корупції.

 

Найбільш резонансну реакцію відвідувачів/-ок викликало обговорення двох фільмів українських режисерів, на показах яких були присутні й самі автори та герої стрічок.


Один з них – «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» режисера Дмитра Гришка. У стрічці йдеться про долю внутрішньо переміщених осіб з різних куточків України, які стали актор(к)ами постановки за пʼєсою Шекспіра. Разом з одним з героїв фільму Олексієм Дашковським, який покинув Ірпінь після 24 лютого і грає роль короля Ліра у виставі, глядачі/-ки обговорили терапевтичну роль мистецтва, як воно змінює життя і допомагає постраждалим пережити травми.

 

Натомість фільм «Нескорений Херсон» досліджує виклики, з якими журналісти Медіаплатформи «Вгору» зіштовхуються під час війни. До перегляду та обговорення доєдналися режисер стрічки Устин Данчук та журналістка Ліза Жарких. Показ фільму викликав емоційну реакцію у глядачів/-ок – поєдналися сльози, сміх, страх і гордість. Завдяки розмові глядачі/-ки дізналися більше про долю журналістів/-ок і мешканців/-ок Херсону, які працювали в період окупації й залишаються жити й працювати у небезпечному регіоні України. «Якщо ти знаєш, заради чого і кого все це, то тобі не так страшно, ти йдеш і робиш!» – головне переконання, яке можна почути від активістів/-ок з Херсону. 

 

Також відбувся показ кінострічки «В Україні», яка втілила погляд на події в Україні польських режисерів Томаша Вольського та Пьотра Павлуса. У стрічці немає ані дикторського тексту, ані коментарів – відтак це фільм-спостереження за людьми у містах України, які постраждали від війни.

 

Емоційно найважча зі стрічок цьогорічної фестивальної програми – «Зерна голоду: Україна 1933» французького режисера Гійома Рібо, вона торкається однієї з найстрашніших сторінок української історії. У фільмі кадри з історичної хроніки й витримки з класичних стрічок поєднуються із текстами Ґарета Джонса, міжнародного журналіста, який вперше у світі заговорив про Голодомор в Україні. Після перегляду глядачі/-ки обговорювали важливість таких фільмів для передачі історії наступним поколінням. Чи може одна людина виступати проти системи й пропаганди? Наскільки важлива активність кожної людини? Ці та інші питання стали частиною розмови після перегляду фільму.

 

Кадр з фільму «Зерна голоду: Україна 1933» французького режисера Гійома Рібо


Останній фільм фестивалю «Купка дилетантів» британської режисерки Кім Гопкінс про активних любителів кіно потішив глядачів/-ок оптимізмом. Старість – може і має бути насиченою хорошими емоціями та подіями, які можна творити власноруч.


Цьогорічна програма Мандрівного Docudays UA у Борисполі занурила в історію і показала боротьбу українців/-ок з російським агресором, а також спонукала до чутливої та емоційної розмови. Щоб подивитися ці стрічки, на покази до Борисполя приїздили глядачі/-ки зі столиці та ближніх сіл. Тим часом місцеві шанувальники/-ці кіно вже з нетерпінням чекають на наступний Мандрівний Docudays UA.


Авторка: Олена Шкребтієнко, співорганізаторка та модераторка заходів Мандрівного Docudays UA у Борисполі.

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023