Луцьк відзначив другу річницю Революції гідності

Луцьк відзначив другу річницю Революції гідності

24 листопада 2015

Учора, 23 листопада, на Волині розпочався Мандрівний Docudays UA. Показ фільмів «Медик іде останньою» Світлани Шимко і «Скрізь Майдан» Катерини Горностай був приурочений до другої річниці Революції гідності.

 

Як зазначила під час прес-брифінгу регіональна координаторка фестивалю Богдана Стельмах, фільми на цю тематику будуть актуальними для українців завжди: і зараз, доки триває війна на сході країни, і пізніше, коли ми відстоїмо свою незалежність, події Майдану і війни стануть історією. Бо саме вони визначають точку неповернення і є справжнім зародженням усвідомлення нами своєї національної ідентичності. 

 

Після перегляду фільмів відбулася зустріч із волонтерами Майдану й АТО. Своїми спогадами про події дворічної давності та на Сході, а також роздумами від побаченого у фільмах поділилися боєць 51 ОМБР, санінструктор протитанкового дивізіону Тарас Симчук  та заступник начальника Оперативно-бойової прикордонної комендатури "Луцьк-1", лікар Олександр Клец. Бард Микола Більшевич, який своїми піснями підбадьорював Майдан, а з часу АТО - і бійців на сході, виконав кілька авторських пісень.

 

 

В обговоренні ситуації в Україні не оминули й теми пропаганди й нашої відповідальності за кожен свій вибір і крок. Як зазначив експерт-політолог Юрій Кресак, такі документальні фільми надзвичайно важливі, бо людська пам’ять надто коротка, ми дуже швидко здатні забувати, заради чого виходили на Майдан. «Бійці відстоюють нашу незалежність на кордоні з Росією, а ми з вами мусимо виборювати її тут, у тилу, бо війна – не тільки на Сході, ведеться дуже потужна війна інформаційна. Тому дуже важливо не сприймати і не поширювати фейкової інформації, аналізувати, включати критичне мислення, і це буде наша величезна допомога в наближенні справжньої незалежності», - сказав він.

 

Після завершення зустрічі глядачі ще залишалися й ділилися власними думками. Ось деякі з них:

 

«Дуже дякую за документальні фільми «Медик іде останньою» і «Скрізь Майдан». Такі фільми треба показувати частіше, щоб люди не забували Небесну сотню і тих хлопців, які гинуть на Сході України. Ще раз Дякую!» - пенсіонерка.

 

«Дуже близькі для мене теми. Коли дивилась про Майдан, не могла стримати сліз. Особливо, коли в кадрі звучала «Плине кача». Цю пісню любив мій брат, який загинув в АТО. Дякую за такі фільми! Сподіваюся, що вони розбудять душі байдужих. Слава Україні!» - волонтер.

 

«Мене запросила на цей захід приятелька-родичка. Оскільки часу у пенсіонера багато, то я із задоволенням пішла побути між людьми. Але після  перегляду я зрозуміла: Бог привів мене туди, де я повинна бути. Слава правильним людям!» - Ольга.

 

«Документальна правда - це факт історії. І тому вона так важлива. А ще - це ліки від безпам'ятства». - Світлана.

 

Джерело: volynpressclub.org.ua

 

 

 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023