Наперекір війні та вимкненню світла вдалося об’єднати Харків, Чорноморськ, Дніпро й Черкаси: показ і онлайн-обговорення стрічки «Фортеця Маріуполь. Орест»

Наперекір війні та вимкненню світла вдалося об’єднати Харків, Чорноморськ, Дніпро й Черкаси: показ і онлайн-обговорення стрічки «Фортеця Маріуполь. Орест»

16 грудня 2022

Цього року Мандрівний Docudays UA для деяких регіональних координаторів став ще й «переселенським». Через повномасштабну військову агресію з боку російської держави координатори були змушені виїхати в інші регіони України.

 

Олег Охредько, Григорій Курачицький та Юрій Чумак вирішили провести спільний кінопоказ у нових для себе містах – Чорноморську, Дніпрі та Черкасах – для місцевих жителів та переселенців. Юрій Чумак долучив до показу й рідний Харків.

 

Для такої події обрали фільм режисерки Юлії Гонтарук «Фортеця Маріуполь. Орест». Маріуполь став символом опору у цій війні – це найбільше місто, яке захопили та зруйнували окупанти під час повномасштабної агресії. На переконання Юрія Чумака, «фільм “Фортеця Маріуполь. Орест” є концентратом сенсів, які несе сьогодення».

 

Кадр з фільму «Фортеця Маріуполь. Орест», реж. Юлія Гонтарук

 

У Харкові через обстріли російської держави-агресора довелося шукати локацію, що знаходиться у підвальному приміщенні та забезпечує бодай відносну безпеку. Таке місце пощастило знайти. Ним став Kharkiv Media Hub – це не тільки осередок професійної журналістики, але й простір, завжди відкритий до важливих соціальних та громадських ініціатив.

 

У Черкасах глядачів/-ок запросили у Хаб Halabuda, який сам був релокований із Маріуполя. У Дніпрі в якості місця для перегляду обрали Хаб «ЯМаріуполь», що працює на базі Центральної міської бібліотеки, – теж створений переселенцями. А в Чорноморську захід проводили в «Арт-сховищі», яке, відповідно до своєї назви, дозволяє долучатися до мистецьких подій і сховатись від небезпек.

 

Організаторам пощастило запросити на перегляд стрічки її головного героя – голову прес-служби полку «Азов» Дмитра Козацького із псевдо «Орест», який радо долучився до онлайн-обговорення.

 

Дату теж обрали не випадкову – 10 грудня, Міжнародний день прав людини.

 

Попри те, що на початку заходу світло вимкнули у трьох містах (крім Харкова), організатори зуміли провести покази в усіх чотирьох локаціях! А потім глядачі включилися через Zoom до спільної дискусії та спілкування з «Орестом».

 

Показ і онлайн-обговорення стрічки «Фортеця Маріуполь. Орест» у Черкасах. Фото: Юрій Чумак

 

Дмитро Козацький зазначив:

«Я хочу подякувати своїм побратимам з “Азову”, всім захисникам Маріуполя та “Азовсталі”, які обороняли українську землю до останнього, тримаючись у нелюдських умовах. Вони робили неймовірні речі, які наша українська армія робить і зараз, кожного дня.

 

Мені дуже ніяково, коли про мене говорять, – я не дуже люблю публічність. Проте зараз намагаюся використовувати кожну нагоду, аби нагадувати всім про наших військових бранців, які досі знаходяться у полоні. З них близько 2000 – захисники “Азовсталі”.

 

У нас є можливість пересуватися, де ми хочемо, їсти те, що побажаємо, говорити вільно те, що ми думаємо, а у побратимів, які нині перебувають у полоні – такої можливості немає.

 

Повертаючись до фільму, я дякую режисерці Юлії Гонтарук та всім, хто описували, фотографували і фільмували надзвичайно важливі події в Маріуполі – для того, щоб про них знав увесь світ. Ми не маємо права забути героїзм наших воїнів, так само, як і воєнні злочини, скоєні рашистами у нашій країні. Це надзвичайно важливо і для майбутніх поколінь!»

 

Дмитрові ставили запитання глядачі/-ки з Дніпра, Харкова, Чорноморська та Черкас. А фотографиня Halabuda Світлана Корабльова, яка теж евакуювалася з Маріуполя, звернулася до нього: «Ти для мене був тим самим промінчиком світла, який давав позитивну віру на те, що в нас є надія. Тоді все було чорним і депресивним, але твоя посмішка, навіть на тих кадрах, де майже все зруйновано, давала надію, що ми все-таки прорвемося. І ще дуже дякую тобі як фотограф фотографу і просто як людина – за ті світлини, що ти зробив. Вони увійдуть в історію!»

 

Показ і онлайн-обговорення стрічки «Фортеця Маріуполь. Орест» у Черкасах. Фото: Юрій Чумак

 

Координаторка Хабу Halabuda Людмила Чичера так прокоментувала спільний захід: «Дуже символічно, що у Міжнародний день прав людини ми підняли до обговорення найстрашніше порушення прав людини – права на життя.

 

Після перегляду фільму ми змогли усі разом чотирма містами поспілкуватися із головним героєм Дмитром Козацьким та поділитися враженнями від фільму. А враження в усіх були дуже сильні – багато хто навіть плакав. Дякуємо команді Мандрівного Docudays UA на Харківщині та особисто Юрію Чумаку за можливість показати це кіно саме у “Халабуді”».

 

Григорій Курачицький зауважив, що він, як і Дмитро, до повномасштабної війни так само жив у Маріуполі. Він усім серцем любить це місто, тож під час перегляду фільму згадував кожен дім, показаний на екрані. Григорій наголосив: «Завдяки мужності та стійкості захисників Маріуполя та інших міст, Україна витримала першу хвилю ворожої навали й нині вже поступово звільняє окуповані території. Я вірю, що незабаром ми піднімемо келих за нашу Перемогу в українському Маріуполі!»

 

Показ і онлайн-обговорення стрічки «Фортеця Маріуполь. Орест» у Черкасах. Фото: Юрій Чумак

 

Показ відбувся в рамках 19 Мандрівного Docudays UA.

 

Автор: Георгій Кобзар

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023