Показ фільму «Казка про коника» на відкритті Мандрівного Docudays UA у Тернополі

Показ фільму «Казка про коника» на відкритті Мандрівного Docudays UA у Тернополі

11 грудня 2022

5 грудня у Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці розпочався 19 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Відкриття довелося відтермінувати через оголошення повітряної тривоги, проте згодом після її завершення показ фільму «Казка про коника» Уляни Осовської та Дениса Страшного все ж таки відбувся.

 

За правилами безпеки, під час повітряної тривоги бібліотека повинна припиняти свою роботу. І хоча в читальній залі ще за годину до початку відкриття 19 Мандрівного Docudays UA почали збиратися глядачі/-ки та журналісти/-ки, директор бібліотеки Василь Вітенко був непохитний – всім було наказано пройти до укриття.

 

У камерній і теплій атмосфері сховища спонтанно розпочався імпровізований брифінг херсонських колег, які привезли до Тернополя фотовиставку Олександра Корнякова «Нескорений Херсон».

 

Відкриття 19 Мандрівного Docudays UA на Тернопіллі

 

Олександрові вдалося створити фотохроніку життя міста в окупації тривалістю у пів року, а також зафіксувати чисельні акції ненасильницького патріотичного спротиву херсонців і херсонок окупаційній владі росіян. Останнім часом його світлини облетіли вже відомі світові інформаційні агенції – Reuters, The Times, The Guardian, BBC, Aljazeera та багато інших. В рамках 19 Мандрівного Docudays UA ці знімки побачили й тернополяни. Виставка знаходилася в обласній бібліотеці 5–7 грудня, після чого була переміщена до Чорткова.

 

Тривога не тривала надто довго, а сам Тернопіль не зазнав ракетних ударів. Охочі відвідати подію Мандрівного Docudays UA не розійшлися і після закінчення повітряної тривоги доєдналися до відкриття фестивалю.

 

Подія почалася з громадянської публічної акції «Звільніть з полону Максима Буткевича». Учасники та учасниці акції звернулися до Президента України, керівництва ЗСУ та СБУ, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими – з наполегливим проханням зробити все необхідне для встановлення місця перебування та умов утримання військовополоненого Максима Буткевича, журналіста та правозахисника. Однією з вимог акції є його щонайшвидше звільнення з російського полону.

 

Відкриття 19 Мандрівного Docudays UA на Тернопіллі. Публічна акція «Звільніть з полону Максима Буткевича!»

 

Фільмом-відкриттям Мандрівного Docudays UA-2022 на Тернопіллі стала стрічка «Казка про коника» Уляни Осовської і Дениса Страшного.

 

Ця історія – про пошук доброти посеред війни, тому й названа «казкою». Цілком реальним є головний герой стрічки, Анатолій Лютюк, який до того ж народився у селищі Великі Бірки, що поруч із Тернополем. Тепер він монах у миру і художник, що живе у старовинній камʼяній вежі у середмісті Таллінна в Естонії. Анатолій регулярно їздить на Донбас із гуманітарною допомогою, молиться за природу і створює саморобні книги.

 

Ще в ранній юності, у 1969 році, Анатолій закінчив училище прикладного народного мистецтва у Вижниці. Після цього все його життя було повʼязано зі столицею Естонії, тоді ще Естонської СРС. Тут він здобув визнання як художник, громадський діяч, засновник громади УГКЦ та лідер Українського культурного центру в Таллінні, а ще – як чернець католицького монастиря в миру.

 

Від самого початку російської агресії на Донбасі у 2014 році, Анатолій виконує благодійну місію допомоги людям у зраненому війною краї – за підтримки естонської держави та громади.

 

Кадр з фільму «Казка про коника» Уляни Осовської і Дениса Страшного

 

Показ відбувся в рамках 19 Мандрівного Docudays UA на Тернопіллі.


20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023