Кіноуроки з правової свідомості – у містах і районах Одещини

Кіноуроки з правової свідомості – у містах і районах Одещини

18 січня 2014

На Одещині тривають заходи спецпрограми «Документальне кіно в школах: уроки правової свідомості та громадянської активності» фестивалю Docudays UA.

 

Партнерами кіноуроків спецпрограми, які відбуваються із жовтня до січня у шістьох районах і містах Одещини, виступили місцеві регіональні координатори Мандрівного фестивалю Docudays UA: Одеська філія Комітету виборців України та Придунайський центр громадських ініціатив. «Уроки правової свідомості та громадянської активності» за підтримки місцевих відділів освіти пройшли у школах, ліцеях, гімназіях Котовська і Котовського району, в Ізмаїлі, в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті, Кілії, Вилковому. А в Татарбунарах учнів трьох місцевих шкіл зібрали у кінотеатрі, де після показу документального кіно у ході дискусії молодим людям допомогали усвідомити, чому людська гідність і верховенство права є найвищими цінностями, розповідали про успіхи у громадській діяльності представників молодіжних організацій.

 

16 січня в актовому залі Котовського професійного ліцею, а також у селах Котовського району Одещини відбулися кіноуроки, на яких лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Михайло Ткачук презентував учням свій фільм «Загадка Норильського повстання». Старшокласники переглянули стрічку про те, як у СРСР вдалося організувати одну з перших правозахисних акцій – страйк політв’язнів Норильська. Молоді громадяни мали можливість замислитися над правами людини та способами їх захисту і реалізації.

 

Після фільму Микола Бурдяк, спікер спецпрограми і представник молодіжної організації «Учнівське братство», розповів школярам, як його самого вмотивував аналогічний «урок правової свідомості та громадянської активності», що відбувся в його школі минулого року.  Десятикласник зацікавив однолітків на Одещині тим, що він сам захопився позашкільною громадською діяльністю, і вже організував запис спогадів 15 колишніх політв’язнів гітлерівських і сталінських концтаборів, провів низку презентацій та вуличних акцій. Микола Бурдяк з-поміж іншого згадав учнівську історико-краєзнавчу експедицію на Волинь до славетного подружжя дев’яностолітніх Петра і Ольги Мартинюків, які були учасниками Норильського повстання.

 

Уляна Ковальчук, 

координатор спецпрограми фестивалю Docudays UA «Документальне кіно в школах: уроки правової свідомості та громадянської активності»,

представник Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентське братство»

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023