Кіноуроки з правової свідомості – у містах і районах Одещини

Кіноуроки з правової свідомості – у містах і районах Одещини

18 січня 2014

На Одещині тривають заходи спецпрограми «Документальне кіно в школах: уроки правової свідомості та громадянської активності» фестивалю Docudays UA.

 

Партнерами кіноуроків спецпрограми, які відбуваються із жовтня до січня у шістьох районах і містах Одещини, виступили місцеві регіональні координатори Мандрівного фестивалю Docudays UA: Одеська філія Комітету виборців України та Придунайський центр громадських ініціатив. «Уроки правової свідомості та громадянської активності» за підтримки місцевих відділів освіти пройшли у школах, ліцеях, гімназіях Котовська і Котовського району, в Ізмаїлі, в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті, Кілії, Вилковому. А в Татарбунарах учнів трьох місцевих шкіл зібрали у кінотеатрі, де після показу документального кіно у ході дискусії молодим людям допомогали усвідомити, чому людська гідність і верховенство права є найвищими цінностями, розповідали про успіхи у громадській діяльності представників молодіжних організацій.

 

16 січня в актовому залі Котовського професійного ліцею, а також у селах Котовського району Одещини відбулися кіноуроки, на яких лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Михайло Ткачук презентував учням свій фільм «Загадка Норильського повстання». Старшокласники переглянули стрічку про те, як у СРСР вдалося організувати одну з перших правозахисних акцій – страйк політв’язнів Норильська. Молоді громадяни мали можливість замислитися над правами людини та способами їх захисту і реалізації.

 

Після фільму Микола Бурдяк, спікер спецпрограми і представник молодіжної організації «Учнівське братство», розповів школярам, як його самого вмотивував аналогічний «урок правової свідомості та громадянської активності», що відбувся в його школі минулого року.  Десятикласник зацікавив однолітків на Одещині тим, що він сам захопився позашкільною громадською діяльністю, і вже організував запис спогадів 15 колишніх політв’язнів гітлерівських і сталінських концтаборів, провів низку презентацій та вуличних акцій. Микола Бурдяк з-поміж іншого згадав учнівську історико-краєзнавчу експедицію на Волинь до славетного подружжя дев’яностолітніх Петра і Ольги Мартинюків, які були учасниками Норильського повстання.

 

Уляна Ковальчук, 

координатор спецпрограми фестивалю Docudays UA «Документальне кіно в школах: уроки правової свідомості та громадянської активності»,

представник Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентське братство»

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024