Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA стартував на Донеччині

Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA стартував на Донеччині

17 жовтня 2013

16 жовтня 2013 року Мандрівний кінофестиваль Docudays UA на Донеччині відкрився переглядом фільму «Ромська мрія» режисера Романа Бондарчука у Західній виправній колонії № 97 м. Макіївки, який подивилися понад 500 засуджених. Четвертий рік поспіль правозахисна організація «Донецький меморіал» організовує показ документальних фільмів з прав людини в Донецькій області і, зокрема, в місцях позбавлення волі.

Після перегляду представник громадської організації ромів «Мірікля» Наталя Варакута  розповіла про життя та проблеми ромів Донеччини.

На питання журналістів відповіли також начальник управління Державної пенітенціарної служби в Донецькій області генерал-майор Юрій Приходько та його заступник полковник Василь Бурак. Про вирішення проблем із працевлаштуванням розповіла Ольга Кацаран із Донецького обласного центру зайнятості.

Впродовж місяця запланований показ 5-6 документальних стрічок у всіх 20 установах виконання покарань Донецької області. Є підстави сподіватися, що минулорічне досягнення – 1600 глядачів – цього року буде перевершено.

Трирічний досвід співпраці з кінофестивалем документальних фільмів  Docudays UA логічно підвів до ідеї організації таких показів у колоніях протягом усього року. Це можливо зробити завдяки створенню кіноклубів в установах виконання покарань. Керівництво управління Державної пенітенціарної служби в Донецькій області підтримує таку ініціативу, що виникла і реалізовується за сприяння Оргкомітету кінофестивалю Docudays UA. Начальник управління Державної пенітенціарної служби в Донецькій області ухвалив типове Положення про кіноклуб в установі виконання покарань. Є задум завдяки діяльності кіноклубів розширити репертуар, демонструвати й навчальні стрічки.

Показ фільмів Мандрівного кінофестивалю для мешканців Донецька почнеться 28 жовтня в кінотеатрі "Гірняк" (район шахти Заперевальна) стрічкою "Ромська мрія". Продовження показів – 29 і 31 жовтня. Ці ж фільми можна буде подивитись 5,  11 та  14 листопада у Донецькому університеті економіки та права; 1, 8 та 15 листопада їх переглянуть мешканці Донецького притулку для бездомних осіб та жителі селища Старобешева.

Наприкінці листопада фільми Мандрівного фестивалю планує показати і й Донецький правозахисний центр.

 

Олександр Букалов, «Донецький меморіал»

 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023