Львівщину відвідав 10 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно з прав людини Docudays UA

Львівщину відвідав 10 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно з прав людини Docudays UA

16 жовтня 2013

15 жовтня 2013 р. в конференц-залі книгарні «Є» відбулася прес-конференція з нагоди відкриття ювілейного 10 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

 

«З 15 по 24 жовтня 2013 року Центр "СІМ" спільно з нашими постійними і новими партнерами засобами кіномистецтва будуть привертати увагу львівської громадськості, гостей міста та області до проблем звичайної людини, організовувати майданчики для обговорення  порушеної у фільмах тематики, "рекламувати" громадські приймальні з надання безкоштовної правової допомоги та поширювати буклети з юридичними порадами.  Для реалізації цієї мети ми отримали право публічного показу 27 фільмів та заручились підтримкою 12 партнерів.

Варто відзначити, що цього року на фестивалі представлено 6 дуже цікавих українських фільмів. Це значно більше, ніж у  попередні роки. Серед них є світові прем’єри українських проектів: "Ромська мрія" українського режисера Романа Бондарчука, кіноальманах "Відкритий доступ" та альманах "Поза Євро". Це, на мою думку,  свідчить про  підвищення рівня української кінодокументалістики.

Цьогорічний  фестиваль буде більш наповнений освітніми та культурними заходами, ніж зазвичай. Так, передбачається проведення уроку в загальноосвітній школі на антидискримінаційну тематику з використанням документального фільму, семінар для вчителів історії і права на тему формування в суспільстві розуміння людської гідності як найвищої цінності через документалістику,  презентація виставки табору-експедиції "Вирій", щодо відновлення та збереження матеріальної культури на теренах етнічних українських земель, поза межами сучасної території України.

Передбачена також лекція "Ти і міліція", під час якої учасники отримають від експерта Асоціації українських моніторів з дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів інформацію про те, яким чином треба поводитись під час контакту з міліцією, щоб зменшити ризики порушень своїх прав правоохоронцями, а якщо не вдалось уникнути незаконних дій – як можна відновити порушені права.

Запланована у нас і спеціальна програма. Це показ фільму "Губін", за участі режисера Ігоря Чайки і святковий концерт з нагоди відкриття фестивалю в пабі "Люфт", на якому виступатимуть мелодійні рокери зі Львова – гурт "Опіум"»,–  повідомила Ніна Хома.

«РГБФ "Право і Демократія"  кожного року є партнером кінофестивалю Docudays UА. Щороку покази фільмів відвідує все більше глядачів, що демонструє зацікавленість львів'ян тематикою правозахисного кіно. Фестиваль дає змогу показати громадянам не лише ті проблеми, які існують з дотриманням прав людини в Україні, а й продемонструвати механізми захисту прав та свобод людини у різних країнах світу.

Позитивним моментом проведення кінофестивалю є те, що організатори залучають велике коло громадських правозахисних організацій, що дозволяє більш широко та тематично продемонструвати громадянам їхні правові можливості у захисті своїх прав, публічно обговорити з фахівцями проблемні питання та знайти правильні рішення, що дозволить у майбутньому запобігти проблемним ситуаціям, які висвітлені в кіно», – відзначив Андрій Бурий.

«Мені надзвичайно приємно долучитися до єдиного в Україні міжнародного фестивалю документальних фільмів про права людини. Це наш перший спільний проект з  його організаторами.

Фестиваль Docudays UA вперше  завітає у с. Сокільники Пустомитівського району. Місцем зустрічі глядачів із фільмами стане загальноосвітня школа.  Дуже  сподіваємося, що цей фестиваль матиме значний успіх не тільки у  місті Львові, а й за межами області», – розповів Віктор Демчишин.

Андрій Котлярчук повідомив про те, що Фундація громадських ініціатив "Вирій" вперше долучається до Фестивалю документального кіно про права людини Docudays UА.

Бажання стати партнером фестивалю зумовлене усвідомленням права кожного знати своє коріння, історію та збереження історичної пам’яті як невід’ємного права людини. Права національної самосвідомості, що постає за умов гарантування фундаментальних прав людини.

У рамках цьогорічного фестивалю Фундація громадських ініціатив «Вирій» модеруватиме перегляд та обговорення фільму «Дзвін». Литовська картина 2007 року про те, як ентузіасти шукають церковний дзвін, що затонув у озері в роки шведсько-литовської війни.

Після перегляду стрічки відбудеться дискусія на тему «ПоДзвін: обов’язок збереження історичної пам’яті та матеріальних пам’яток». Усі бажаючі зможуть взяти участь в обговоренні українських реалій та досвіду збереження історичної пам’яті й пам’яток як невід’ємного права людини на пізнання свого коріння.

Захід відбудеться у суботу 19 жовтня у музеї «Тюрма на Лонцького». Початок о 16:00. 

Крім цього, відбудеться презентація міжнародного табору-експедиції «Вирій», виставка якого експонуватиметься протягом фестивалю теж у приміщенні Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького». На її стендах розкрито завдання, історію та напрацювання табору за шість років існування.

Під час фестивалю ми також шукатимемо однодумців та волонтерів для подальшої реалізації  наших ідей.

«На території Львівщини діють вісім установ Державної пенітенціарної служби України. На сьогодні в закладах області утримується близько шести тисяч ув’язнених.

Цього року органи та установи управління Державної пенітенціарної служби України у Львівській області уже втретє візьмуть участь у фестивалі. Сеанси документального кіно відбудуться у всіх без винятку установах області згідно з поданим на афіші графіком. Переглянути запропоновані фільми зможуть фактично всі бажаючі з-поміж засуджених, за винятком тих, які на момент перегляду будуть відбувати дисциплінарні покарання та засуджених до довічного позбавлення волі.

Враховуючи позитивний досвід попередніх переглядів, а також пропозицію дирекції фестивалю, керівництвом управління ДПтС України у Львівській області прийнято рішення про створення у всіх підрозділах так званих кіноклубів. На даний час триває робота щодо створення типового положення про такі формування, вивчається можливість забезпечення його приміщенням на постійній основі та необхідним технічним обладнанням.

Окрім того, деякі  фільми будуть демонструватися в системі Університету культури персоналу органів та установ пенітенціарної служби Львівщини.

Вкотре погоджуючись на пропозицію  партнерства  у фестивалі, ми впевнені у правильності прийнятого рішення та свідомі того, що відкритість пенітенціарної служби для суспільства та інформування осіб, які тимчасово позбавлені волі, про дотримання прав людини сприятимуть реформуванню кримінально-виконавчої служби та допоможуть якнайшвидше вирішити ряд проблемних питань»,– наголосив Мирослав Демків.

«На відміну від наших попередніх проектів, присвячених проблемам зі свободою слова та негараздам у вітчизняному медійному просторі, журналістським розслідуванням, фільм "Губін" –  це якісно інша робота, що дала нам можливість познайомитись із надзвичайно цікавою, з нашого погляду, особистістю і познайомити з ним глядачів», – розповів продюсер і режисер фільму Ігор Чайка. «Якщо спробувати дуже коротко охарактеризувати  нашого героя, то, говорячи словами видатного українського філософа Григорія Сковороди: "По-світовому він – найнікчемніший жебрак, а от по-Божому – найбільший багатій... ", – відзначив режисер.

Автори характеризують свій фільм як «Сільська атракція на три дії зі старовинним млином, рейдерськими забавами, музикою та співами».

 

 

Учасники:
Ніна Хома – представник МГО "Центр правових та політичних досліджень "СІМ"
Андрій Бурий – представник РГФ "Право і демократія"
Віктор Демчишин – представник ГО «Альтер Еґо»

Андрій Котлярчук – представник ФГІ  «Вирій»

Ірина Подоляк – начальник управління культури ЛМР

Мирослав Демків – головний  спеціаліст взаємодії із засобами масової інформації та зв’язків із громадськістю управління Державної пенітенціарної служби України у Львівській області

Спеціальний гість – Ігор Чайка – режисер фільму «Губін» – позаконкурсної пропозиції фестивалю.

 

Прес-служба Центру правових та політичних досліджень «СІМ»
http://www.centre7.org.ua/
http://www.docudays.org.ua/

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023