Кременчук, Docudays UA: кілька слів про успішних ромів

Кременчук, Docudays UA: кілька слів про успішних ромів

13 листопада 2013

Тут не бажають приємного перегляду, тому що документальне кіно не буває розважальним і беззмістовним. А все через те, що вже втретє Кременчук долучається до Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, і це означає тільки одне: викиньте геть поп-корн, тут усе серйозно.

Цього року Docudays UA відбувається уже вдесяте, і гасло ювілейного фестивалю  «Вибір – є!»

Перший фільм «Ромська мрія» пройшов у «Просторі ідей» 11 листопада. Як розповіла Альона Глазкова, регіональний координатор фестивалю, автори стрічки – Роман Бондарчук і Дар’я Аверченко – давно хотіли зняти фільм про проблеми ромів на Закарпатті. Не думаємо, що їхнє життя в Західній Україні надто відрізняється від життя наших ромів, але виглядало шокуюче.

Автори представили історії чотирьох успішних ромів: учителя, керівника гуртка шкільної самодіяльності Дениса, телеведучого Мирослава, керівника шкільного танцювального гуртка Діани та юриста Ренати. Кожен із героїв – приклад того, що можна не тільки вирватися з табору, але й допомагати тим ромам, які тамзалишилися.

Коли після перегляду «Ромської мрії» Альона Глазкова запитала в аудиторії про враження, запала глибока тиша. Фільм нікого не залишив байдужим.

 Потім координатор запропонувала провести форум-театр. Глядачі розігралитипову ситуацію, коли до класу приходить новенька дівчина  ромка з Лашків. Однокласники починають її гнобити, а вчителька робить вигляд, ніби це її не стосується. Глядачі стали сперечатися, хто винен у такому ставленні до етнічних меншин, і змінювали винуватця – то вчителя, то однокласника, то саму новеньку, змінюючи сюжет.

Фільм і форум-театр дали поштовх для палкої дискусії. Думки розділилися: хтось вважав, що ромам треба допомагати, щоб якнайбільше людей могли отримати освіту й гідну професію, а хтось доводив, що вони самі винні у такому ставленні. Мовляв, недарма ж один із героїв «Ромської мрії» – учитель Денис – сказав, що батьки не відпускають дітей навчатися.

Docudays UA триває, а отже, попереду багато цікавих документальних стрічок, думок для роздумів і цікавих дискусій. Поспішайте ознайомитись із програмою проведення фестивалю і хоча б один вечір присвятіть Мандрівному кінофестивалю. Нагадаємо, кожен показ – унікальний, тому що у вільному доступі в інтернеті фільмів, на жаль, не буде.

 

Аліса Чічерова

 

Джерело: http://pplus.in.ua/novyny/2475-klka-slv-pro-uspshnih-romv.html

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024