Показ фільму "Ромська мрія" у Чернівецькій ЗОШ № 2 ім. Юрія Федьковича

Показ фільму "Ромська мрія" у Чернівецькій ЗОШ № 2 ім. Юрія Федьковича

20 листопада 2013

14 листопада в рамках Мандрівного фестивалю Docudays UA у Чернівецькій ЗОШ № 2 ім. Юрія Федьковича учні з тринадцяти міських євроклубів переглянулидокументальний цикл «Ромська мрія» − історії про ромів, які намагаються долати обмеження, руйнувати стереотипне дискримінаційне ставлення до себе, але прагнуть залишатися ромами і не втрачати своєї культурної ідентичності.

 

 

Захід було присвячено Міжнародному дню толерантності. А несподіванкою для всіх учасників стала можливість відчути колорит ромської культури та поспілкуватись з успішними ромами, які донині зберігають і підтримують свої традиції.

 

Гостями кінопоказу були Зінаїда Чуравіна – сільський голова Білівців Хотинського району на Буковині – і ромські музики, які виконали кілька традиційних мелодій.

 

Зінаїда Чуравіна повідала школярам свою життєву історію і нагадала відому істину: не важливо, звідки ти ідеш, а важливо – куди. В інтерв’ю журналісту газети «Буковина» Івану Агатію сільський голова, зокрема, розповіла: 

 

«Скажу не без гордості: я  зі славного циганського роду ЧуравінихТих корінних циган, які через історичні обставини свого часу покинули родинне обійстя в Румунії і завдяки допомозі білівчан осіли поряд з ними. Назавжди. Бабцю, пам’ятаю, звали Катінкою (тобто Катериною), а діда – Георгієм. Він загинув на війні. Батька звалиАфанасієм, він народився 1917 року. Нас  сестер і братів, було п’ятеро. Один брат такожне повернувся з Другої світової війни. 

 

Мати Ляна (тобто Уляна). Ще при доброму здоров’ї. Мати працювала в колгоспі. А дід і батько (уже покійні) займалися тим, чим усі цигани  ковальством. З’їжджалися до них люди з усієї округи. Продовжувачем їхньої справи був мій двоюрідний брат. І навіть зараз у кузні, яку я зберегла та відродила, кують залізо. Ковальською справою займаються Віталій Пилепецький і Олександр Базь.

 

У селі люди ще тримають коней, а також ковалі одержують замовлення від фермерського господарства "Тарас", яке вирощує сою».

 

Захід відбувся за сприяння та підтримки управління освіти Чернівецької міської ради.

 

Ігор Мосін,

 

Євгенія Олійник

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023