Шкільна молодь вчилась долати стереотипи

Шкільна молодь вчилась долати стереотипи

29 жовтня 2013

У рамках 10 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Львівській ЗОШ № 38 відбувся навчальний тренінг для школярів з антидискримінаційної освіти «Права людини через кінодокументалістику». Головною метою тренінга було поглиблення розуміння учнями стереотипів, упередження та дискримінації за національною ознакою;  спонукання дітей до адекватної реакції на прояви  дискримінації; сформування навичок толерантного співіснування в поліетнічному суспільстві.

Захід проходив за підтримки Галини Синицької – начальника Шевченківського відділу освіти Управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, Марії Ємельяненко – методиста навчально-методичного центру освіти та адміністрації ЗОШ № 38. Тренером виступила Наталія Голосова – вчитель-методист із багаторічним стажем роботи.

У заході взяло участь 25 школярів із  ЗОШ № 38, 44, 100, 23, 43, 94 Шевченківського району м. Львова. Для всіх учасників тренінгу зустріч із документальним кіно була першою і надзвичайно цікавою.  Після перегляду та обговорення фільму школярі самостійно придумували його назву. І були приємно вражені, що їхні пропозиції майже повністю збіглися з авторською версією – «Ромська мрія». 

Під час тренінгу завдяки вправам з антидискримінаційної освіти діти мали можливість переконатись, що між упередженістю, стереотипами, дискримінацією та порушенням прав людини існує певна закономірність.

Стрічка  дала можливість не тільки познайомитись з історією головних героїв, а й побачити життя ромської громади зсередини, її уклад життя, традиції, зрозуміти, що ця народність потребує правового і юридичного захисту.

 

Довідка

«Ромська мрія» – це чотири історії про мешканців таборів Закарпаття. Дениса, Мирослава, Діану та Ренату вважають успішними в ромському середовищі, тож вони прагнуть бути взірцями. Цикл «Ромська мрія» – це дослідження українськими документалістами проблем ромів Закарпатської області.

 

«Денис»

Денис виховувався в інтернаті, тепер він веде тут музичний гурток. Живе у таборі в будинку тещі з дружиною і трьома дітьми. Але на роботу ходить лише в класичних костюмах із краваткою й до блиску начищених черевиках. Денис купив ділянку землі в селі, мріє збудувати там будинок і виїхати з табору.

 

«Мирослав»

Мирослав працює в обласній телерадіокомпанії, знімає та веде щотижневу програму для ромів. Теми програм Мирослава охоплюють і спортивні змагання за участю ромів, і роботу ромських організацій, навіть історичні оповіді, які мають пробуджувати повагу до свого народ.

 

«Діана»

Діані 23 роки, вона мешкає у таборі «Радванка». Мати двох дітей від двох шлюбів не полишає мрії вивчитися й стати професійним хореографом. Діана веде танцювальний гурток у місцевій ромській школі. Жінка переконана, що нація припиняє своє існування тоді, коли люди перестають виконувати народні танці.

 

«Рената»

Рената народилася в таборі в Мукачевому. Вона вивчилася на юриста в Міжрегіональній академії управління персоналом (МАУП) і переїхала з батьками у квартиру. Нещодавно Рената почала працювати в центрі правової інформації та консультації, створеному в колишньому будинку батьків дівчини. Уперше в історії мукачівського табору ромів безкоштовно консультує юрист. Дівчина допомагає відновлювати паспорти, оформляти свідоцтва про народження дітей, представляє інтереси ромів у судах.

Фільми створені за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках реалізації ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення».

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023