Шкільна молодь вчилась долати стереотипи

Шкільна молодь вчилась долати стереотипи

29 жовтня 2013

У рамках 10 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Львівській ЗОШ № 38 відбувся навчальний тренінг для школярів з антидискримінаційної освіти «Права людини через кінодокументалістику». Головною метою тренінга було поглиблення розуміння учнями стереотипів, упередження та дискримінації за національною ознакою;  спонукання дітей до адекватної реакції на прояви  дискримінації; сформування навичок толерантного співіснування в поліетнічному суспільстві.

Захід проходив за підтримки Галини Синицької – начальника Шевченківського відділу освіти Управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, Марії Ємельяненко – методиста навчально-методичного центру освіти та адміністрації ЗОШ № 38. Тренером виступила Наталія Голосова – вчитель-методист із багаторічним стажем роботи.

У заході взяло участь 25 школярів із  ЗОШ № 38, 44, 100, 23, 43, 94 Шевченківського району м. Львова. Для всіх учасників тренінгу зустріч із документальним кіно була першою і надзвичайно цікавою.  Після перегляду та обговорення фільму школярі самостійно придумували його назву. І були приємно вражені, що їхні пропозиції майже повністю збіглися з авторською версією – «Ромська мрія». 

Під час тренінгу завдяки вправам з антидискримінаційної освіти діти мали можливість переконатись, що між упередженістю, стереотипами, дискримінацією та порушенням прав людини існує певна закономірність.

Стрічка  дала можливість не тільки познайомитись з історією головних героїв, а й побачити життя ромської громади зсередини, її уклад життя, традиції, зрозуміти, що ця народність потребує правового і юридичного захисту.

 

Довідка

«Ромська мрія» – це чотири історії про мешканців таборів Закарпаття. Дениса, Мирослава, Діану та Ренату вважають успішними в ромському середовищі, тож вони прагнуть бути взірцями. Цикл «Ромська мрія» – це дослідження українськими документалістами проблем ромів Закарпатської області.

 

«Денис»

Денис виховувався в інтернаті, тепер він веде тут музичний гурток. Живе у таборі в будинку тещі з дружиною і трьома дітьми. Але на роботу ходить лише в класичних костюмах із краваткою й до блиску начищених черевиках. Денис купив ділянку землі в селі, мріє збудувати там будинок і виїхати з табору.

 

«Мирослав»

Мирослав працює в обласній телерадіокомпанії, знімає та веде щотижневу програму для ромів. Теми програм Мирослава охоплюють і спортивні змагання за участю ромів, і роботу ромських організацій, навіть історичні оповіді, які мають пробуджувати повагу до свого народ.

 

«Діана»

Діані 23 роки, вона мешкає у таборі «Радванка». Мати двох дітей від двох шлюбів не полишає мрії вивчитися й стати професійним хореографом. Діана веде танцювальний гурток у місцевій ромській школі. Жінка переконана, що нація припиняє своє існування тоді, коли люди перестають виконувати народні танці.

 

«Рената»

Рената народилася в таборі в Мукачевому. Вона вивчилася на юриста в Міжрегіональній академії управління персоналом (МАУП) і переїхала з батьками у квартиру. Нещодавно Рената почала працювати в центрі правової інформації та консультації, створеному в колишньому будинку батьків дівчини. Уперше в історії мукачівського табору ромів безкоштовно консультує юрист. Дівчина допомагає відновлювати паспорти, оформляти свідоцтва про народження дітей, представляє інтереси ромів у судах.

Фільми створені за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках реалізації ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення».

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024