У Кременчуці гостює проповідник «українського дзену»

У Кременчуці гостює проповідник «українського дзену»

07 листопада 2013

Реальний українець Володимир Губін став героєм документального фільму, захищаючи від рейдерського захоплення млин ХІХ ст. та організувавши масштабний культурний етно-рок фестиваль «Млиноманія» на Вінниччині. 

 5 листопада у центрі Кременчука, у приміщенні організації «Простір ідей» ул. Чапаєва, 36-Б) відбулася творча зустріч з українським режисером-документалістом Ігорем Чайкою, а також головним героєм його нового фільму "Губін" Володимиром Губіним. 

Непересічний мешканець Вінниччини Володимир Губін захищає від рейдерського захоплення млин 19 ст., проповідуючи своєрідний «український дзен» та організовуючи масштабний культурний етно-рок фестиваль «Млиноманія».  Володимир Губін – це реальний українець, який живе у селі Сокилець, за 80 кілометрів від Вінниці, на березі річки Південний Буг. До того, як повернутися на рідну землю, Губін устиг попрацювати електронником на теренах усього Радянського Союзу, а коли йому виповнилося 40, облишив усі принади міського життя, повернувся у село й побудував свій дім. Ось уже кілька десятиріч Володимир Губін відстоює пам'ятку архітектури –  стародавній млин, побудований ще графом Потоцьким. Млин працював до початку буремних дев'яностих, аж поки на ньому не сталося пожежі. Внутрішня дерев'яна обшивка споруди згоріла, проте саме склепіння, залізні «нутрощі» й величезні дерев'яні балки вціліли. Після пожежі на млині Губін вирішує відреставрувати будівлю, щоб створити там єдиний в Україні музей хліба, величезну кімнату-музичний інструмент і відновити роботу сусідньої ГЕС. Односельці підтримують цей проект і продають Володимиру свої земельні паї поблизу млина, які вони отримали після пожежі у дев'яностих.

Проте невдовзі з'ясовується, що є інші покупці, які планують замість древньої пам'ятки архітектури побудувати чотиризірковий готель на березі Південного Бугу. Правдами й неправдами селяни вдруге продають свої паї новим покупцям – ось тоді й починається справжня боротьба, яка триває й до сьогодні.  За словами режисера стрічки Ігоря Чайки, половина односельців ненавидить Губіна, тому що він намагається відвоювати захоплену рейдерами територію, а інша – боїться, тому що Володимир назвав себе алхіміком і почав займатися незвичною для них справою.  Губін приймає у себе вдома художників, музикантів і хенд-мейдерів з усієї України, влаштовує масштабний етно-рок фестиваль, створює нові музичні інструменти зі струн і каміння і фактично припиняє спілкуватися з односельцями.

«Дуже важливо навчитися сприймати світ "з чистого аркуша", відключати свої думки, залишати розум чистим – тоді до тебе починають приходити ідеї. Великі ідеї, навіть геніальні. Свого часу припинив спілкування із сусідами тільки тому, що вони постійно скаржаться, що у них все погано, заганяють себе в рамки, обговорюють, яка у нас влада чи те, про що пишуть у газетах чи показують по телевізору. Вони не хочуть бачити гарне. Потрібно вміти "відключатися"  від суспільства, не бути його коліщатком»,  запевняє сам Володимир.   

«Практичний вимір українського дзену», – так говорить про стиль життя Губіна і про фільм режисер стрічки Ігор Чайка, відомий своїми фільмами про свободу слова в Україні.  Показ фільму «Губін», який  розповідає історію незвичайної людини, проходить у «Просторі ідей» (Чапаєва, 36-Б) у рамках Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. У Кременчуці фестиваль відбудеться з 11 по 17 листопада: за ці дні кременчужани переглянуть понад 15 фільмів та анімацій, зможуть відвідати ніч кіно, «живу бібліотеку»  і форум-театр.

 

Джерело: http://www.telegraf.in.ua/topnews/10032883-v-kremenchug-priehal-rezhisser-dokumentalist-i-geroy-filma-gubin.html

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024