Мандрівний фестиваль Docudays UA – у Чорноморському державному університеті імені Петра Могили

Мандрівний фестиваль Docudays UA – у Чорноморському державному університеті імені Петра Могили

10 грудня 2013

5 грудня у Миколаєві у стінах Чорноморського державного університету імені Петра Могили відбулося відкриття Міжнародного мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

 

За три дні фестивальних показів миколаївським глядачам продемонстрували 12 повнометражних і короткометражних картин з України, Канади, Сербії, Чехії, Великобританії, Китаю, Шотландії та інших країн.

На відкритті фестивалю тимчасовий мер Миколаєва, секретар міської ради Юрій Гранатуров підкреслив, що документальне кіно – це, напевно, найскладніший жанр кіномистецтва.

 

«У документальному кіно, в якому можна експериментувати, набагато більше можливостей, аніж у художньому. І міжнародна палітра, яку я побачив у каталозі представлених фільмів кінофестивалю, дуже цікава. Там надзвичайно багато країн, чимало авторів: від молодих до сивочолих, від досвідчених до тих, хто тільки робить пробу пера. Хочу наголосити, що це буде чудово і дуже цікаво»,– сказав Юрій Гранатуров.

 

І хоча документальні кінопокази й не збирають повні зали, проте інтелектуальний глядач щоразу лишається задоволеним. Найбільше миколаївцям сподобався сербський фільм «Драган Венде. Західний Берлін», який демонстрували у кінотеатрі «Юність».

 

Герої картини – югослави, які ще до падіння Берлінського муру, використовуючи свій привілейований на той час паспорт громадянина Югославії, переїхали жити у Західний Берлін. Ці люди, напевно, з тих небагатьох, хто шкодує про падіння стіни  – вони ностальгують за тим життям, коли були «королями», і проклинають Горбачова за розвал СРСР.

 

Після сеансів в актовій залі ЧДУ імені Петра Могили студенти влаштували обговорення переглянутих фільмів. Наприклад, англійська стрічка «Революціонер з примусу» про події, коли мешканці Ємена вийшли на демонстрації з вимогою про повалення 33-річної диктатури Алі Абдулли Салеха, наштовхнула глядачів на думку, що ситуація в Ємені 2011 року виразно нагадує сьогоднішні події в Україні. Проте тут, на щастя, все проходить у більш мирній формі. У Ємені так само все починалося зі звичайної мирної акції громадян, проте якоїсь ночі влада напала на мітингувальників, силою їх розігнала, використовуючи при цьому вогнепальну зброю, в результаті чого мітинг переріс у революцію.

 

Варто відзначити, що ректор Чорноморського державного університету Леонід Клименко, виш якого приймає у своїх стінах Мандрівний фестиваль Docudays UA, підкреслив, що проведення цього фестивалю не треба пов'язувати з нинішніми подіями у Києві, адже його планували задовго до початку мітингів у столиці.

 

«Зрозуміло, ми йдемо у Європу. Тому права людини, людські цінності, європейські, моральні, релігійні цінності є для нас головними. І ми повинні не просто споглядати, а ще й наблизитися до тих моральних ідеалів, які властиві людині взагалі», – додав ректор Леонід Клименко.

Організатори фестивалю запрошують усіх миколаївців приєднатися до численної аудиторії поціновувачів документального кіно.

 

Андрій Лохматов

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024