Про важливість довіри та вміння пробачати пенітенціаріям нагадали з нагоди Міжнародного дня прав людини

Про важливість довіри та вміння пробачати пенітенціаріям нагадали з нагоди Міжнародного дня прав людини

13 грудня 2013

Права знаєш – більше за ґрати не потрапляєш. До Міжнародного дня прав людини, який відзначають 10 грудня, і з нагоди 65-ї  річниці від дня проголошення Загальної декларації прав людини в обласному управлінні Пенітенціарної служби України  відбулася зустріч працівників із правознавцями та показ документальних фільмів про життя засуджених.

 

«Мені довіряють ножиці, а я ж тут за вбивство», – говорить один із героїв короткометражного документального фільму «Перукарська воля». Автори стрічки втаємничують глядача у розмірковування найнебезпечніших злочинців Шотландії. Ті знову й знову прокручують власне життя в голові, щодня підстригаючи інших арештантів. А тут іще вся тюрма готується до щорічного змагання з перукарського мистецтва серед ув’язнених. За словами координаторів фестивалю Docudays UA, стрічки «Перукарська воля» і «Що написано пером» викликають емоційні відгуки у працівників системи виконання покарань і самих засуджених.

 

Ігор Кофман, координатор фестивалю Docudays UA на Харківщині:

«На сайті Docudays UA є стаття "У 112-ій колонії фільми Docudays UA тричі викликали на біс". Дуже важко говорити – сподобалося/несподобалося – більшість людей співпереживає».

 

У виправній системі Харківщини фільми демонструються вже четвертий рік. А на думку працівників пенітенціарної служби, такі стрічки корисно переглянути не лише  засудженим.

 

Андрій Лапінський, заступник начальника обласного управління Пенітенціарної служби:

«В цьому фільмі закладено дуже глибокий зміст. Адже дотримання прав людини є тим фундаментом існування, розвитку людини в нашому суспільстві».

 

Робота юристів із працівниками пенітенціарної системи до Дня прав людини вкрай для них необхідна, – наголошує Григорій Мар’яновський, голова Громадської ради при управлінні, адвокат. – Пенітенціарії мають відчувати, що не забуті суспільством і займаються дуже важливою справою перевиховання й повернення колишніх злочинців у громаду. Ще одна не менш важлива ділянка роботи юристів – роз’яснення прав та законодавства  засудженим.

 

Здебільшого мова йде не про їхню кримінальну справу, а саме про їхні громадянські права і  права їхніх родичів. І це зокрема – проблема успадкування власності, розлучення, дітей і так далі. На кожне питання є відповідь: що їм робити в цій ситуації».

 

Герої фільму «Перукарська воля» борються за головний приз, але думки Френсіса, теперішнього чемпіона, блукають деінде. «10 хвилин тут, мов 10 хвилин на волі». Ми спостерігаємо, як завдяки перукарській справі чимало в’язнів переосмислюють свої вчинки й готуються до життя поза ґратами. «Однак, – говорить координатор фестивалю, – герой другого фільму – "Що написано пером" – у складній ситуації опиняється саме на волі. Бо його не приймають рідні. Тож уміння пробачати, напевне, є  головною ідеєю стрічки».

 

Світлана Маренич

ОТБ

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023