«Відкритий доступ» закрив Фестиваль Docudays UA на Рівненщині

«Відкритий доступ» закрив Фестиваль Docudays UA на Рівненщині

26 грудня 2013

Показом стрічки «Відкритий доступ» на майдані Незалежності в Рівному завершився Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який вперше за свою десятирічну історію завітав на Рівненщину і тривав з 10 по 20 грудня цього року.

Найбільшу зацікавленість із цього вже досить відомого кіноальманаху в рівнян, які п’ятничного вечора, 20 грудня, завітали на місцевий Євромайдан, викликала частина про Межигір’я. Саме через неї в багатьох містах України дуже часто траплялися різні інциденти, які призводили до зривів показів цього фільму. У Рівному ніщо не перешкодило всім бажаючим переглянути цю стрічку. Однак без інцидентів все одно не обійшлося.

 

Після показу скандальної частини фільму до організаторів заходу підійшов майор міліції, який, очевидно, чергував у цей час на майдані, і вирішив поцікавитися, чи мають вони офіційне право на публічний показ цієї стрічки і чи повідомляли про кіносеанс органам місцевої влади. Мовляв, цього вимагає законодавство. Голова правління РОГО «Комітет виборців України», що є регіональним партнером Фестивалю Docudays UA в Рівненській області, Олексій Горецький у доступній формі пояснив міліціонеру, що організація має всі ексклюзивні права на покази фільму, підтверджені відповідними документами. А щодо повідомлення про захід органи місцевої влади, то такого обов’язку законодавчо ніде не визначено. Після цього питання в правоохоронця закінчилися і він відійшов подалі, аби зателефонувати комусь: чи то доповісти керівництву про ситуацію, чи то проконсультуватися, чи то в іншій справі.

 

Загалом же в рамках фестивалю на Рівненщині відбулося 12 показів. У вищих навчальних закладах (Міжнародному економіко-гуманітарному університеті ім. Ст. Дем’янчука та Рівненському державному гуманітарному університеті) студенти переглядали стрічку «Доволі! До волі...». Крім того, під час цих показів регіональний координатор із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини В'ячеслав Свірець читав присутнім правороз’яснювальну міні-лекцію на тему «Як себе поводити з працівниками правоохоронних органів». У тому числі й для тих, хто бере чи вирішив взяти участь у мирних мітингах, котрі зараз відбуваються по всій Україні.

 

Старшокласники та вчителі Рівненського економіко-правового ліцею дивилися стрічку «Ромська мрія» – про мешканців таборів Закарпаття, яких вважають успішними в ромському середовищі, тож вони прагнуть бути взірцями. Цей же фільм мали можливість дивитися школярі та мешканці сіл Повча Дубенського і Пісків Костопільського районів Рівненської області. В цих селах, до речі, працюють Центри правової інформації та консультації, відкриті організацією в 2011 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Тому для повчанських вчителів виконавчий директор Рівненського КВУ, адвокат Микола Глотов прочитав лекцію-консультацію про те, як їм відстоювати свої трудові права в різних ситуаціях. А от пісківчан більше цікавили юридичні особливості питання оформлення спадщини.

 

Побував фестиваль і в пенітенціарних установах Рівненщини: Дубенській виховній колонії, Рівненському слідчому ізоляторі та Городоцькому виправному центрі № 131. Для ув’язнених організатори вирішили показати стрічку «Перукарська воля» – про мрії та прагнення деяких найнебезпечніших злочинців Шотландії, які знову й знову прокручують своє життя в голові, щодня підстригаючи інших арештантів. За словами затриманих Рівненського СІЗО, переживання та емоції героїв цього фільму є ближчими до тих, які зараз переживають вони самі. Крім цього, в Дубні і Рівному ув’язнені переглянули «Ромську мрію», а в Городку засуджені захотіли подивитися «Доволі! До волі...». Хтось після показу висловив припущення, що сценарій стрічки писав нинішній Президент України. Маючи на увазі, що сюжет білорусько-польського документального фільму дуже нагадує те, що вони останнім часом бачили в новинах по телевізору.

 

Також відбулося три покази на Рівненському Євромайдані. Крім «Відкритого доступу», рівнянам двічі показували фільм «Доволі! До волі...».

«Вважаю, що перший в нашій області Мандрівний фестиваль Docudays UA пройшов досить вдало, – ділиться враженнями голова правління РОГО "Комітет виборців України" Олексій Горецький. – Адже цього року правоосвітні заходи та кінопокази були об’єднані спеціальною темою – "Вибір є!". Головна ідея – на прикладі героїв документальних фільмів показати глядачеві, що в кожного з нас завжди є вибір: змиритися з авторитарним, диктаторським режимом чи боротися за перемогу демократії; виходити на акції протесту чи відсиджуватися вдома, поки протестують інші; вимагати від влади прозорості та відкритості у прийнятті рішень чи давати хабарі. В очах багатьох наших глядачів я бачив усвідомлення того, що в наш час не можна просто сидіти і чекати, поки хтось реалізує за тебе твою мрію. Або ж мовчки терпіти, коли хтось нахабно і цинічно порушує твої права. Сподіваюся, цими фільмами нам вдалося пробудити в людях прагнення самим поліпшувати своє життя і не дозволяти нікому незаконно перешкоджати йти до своєї мети».

 

Фоторепортаж Мандрівного фестивалю Docudays UA в Рівненській області: http://cvu.com.ua/ua/gallery.php?id=30

 

Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023