«Відкритий доступ» закрив Фестиваль Docudays UA на Рівненщині

«Відкритий доступ» закрив Фестиваль Docudays UA на Рівненщині

26 грудня 2013

Показом стрічки «Відкритий доступ» на майдані Незалежності в Рівному завершився Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який вперше за свою десятирічну історію завітав на Рівненщину і тривав з 10 по 20 грудня цього року.

Найбільшу зацікавленість із цього вже досить відомого кіноальманаху в рівнян, які п’ятничного вечора, 20 грудня, завітали на місцевий Євромайдан, викликала частина про Межигір’я. Саме через неї в багатьох містах України дуже часто траплялися різні інциденти, які призводили до зривів показів цього фільму. У Рівному ніщо не перешкодило всім бажаючим переглянути цю стрічку. Однак без інцидентів все одно не обійшлося.

 

Після показу скандальної частини фільму до організаторів заходу підійшов майор міліції, який, очевидно, чергував у цей час на майдані, і вирішив поцікавитися, чи мають вони офіційне право на публічний показ цієї стрічки і чи повідомляли про кіносеанс органам місцевої влади. Мовляв, цього вимагає законодавство. Голова правління РОГО «Комітет виборців України», що є регіональним партнером Фестивалю Docudays UA в Рівненській області, Олексій Горецький у доступній формі пояснив міліціонеру, що організація має всі ексклюзивні права на покази фільму, підтверджені відповідними документами. А щодо повідомлення про захід органи місцевої влади, то такого обов’язку законодавчо ніде не визначено. Після цього питання в правоохоронця закінчилися і він відійшов подалі, аби зателефонувати комусь: чи то доповісти керівництву про ситуацію, чи то проконсультуватися, чи то в іншій справі.

 

Загалом же в рамках фестивалю на Рівненщині відбулося 12 показів. У вищих навчальних закладах (Міжнародному економіко-гуманітарному університеті ім. Ст. Дем’янчука та Рівненському державному гуманітарному університеті) студенти переглядали стрічку «Доволі! До волі...». Крім того, під час цих показів регіональний координатор із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини В'ячеслав Свірець читав присутнім правороз’яснювальну міні-лекцію на тему «Як себе поводити з працівниками правоохоронних органів». У тому числі й для тих, хто бере чи вирішив взяти участь у мирних мітингах, котрі зараз відбуваються по всій Україні.

 

Старшокласники та вчителі Рівненського економіко-правового ліцею дивилися стрічку «Ромська мрія» – про мешканців таборів Закарпаття, яких вважають успішними в ромському середовищі, тож вони прагнуть бути взірцями. Цей же фільм мали можливість дивитися школярі та мешканці сіл Повча Дубенського і Пісків Костопільського районів Рівненської області. В цих селах, до речі, працюють Центри правової інформації та консультації, відкриті організацією в 2011 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Тому для повчанських вчителів виконавчий директор Рівненського КВУ, адвокат Микола Глотов прочитав лекцію-консультацію про те, як їм відстоювати свої трудові права в різних ситуаціях. А от пісківчан більше цікавили юридичні особливості питання оформлення спадщини.

 

Побував фестиваль і в пенітенціарних установах Рівненщини: Дубенській виховній колонії, Рівненському слідчому ізоляторі та Городоцькому виправному центрі № 131. Для ув’язнених організатори вирішили показати стрічку «Перукарська воля» – про мрії та прагнення деяких найнебезпечніших злочинців Шотландії, які знову й знову прокручують своє життя в голові, щодня підстригаючи інших арештантів. За словами затриманих Рівненського СІЗО, переживання та емоції героїв цього фільму є ближчими до тих, які зараз переживають вони самі. Крім цього, в Дубні і Рівному ув’язнені переглянули «Ромську мрію», а в Городку засуджені захотіли подивитися «Доволі! До волі...». Хтось після показу висловив припущення, що сценарій стрічки писав нинішній Президент України. Маючи на увазі, що сюжет білорусько-польського документального фільму дуже нагадує те, що вони останнім часом бачили в новинах по телевізору.

 

Також відбулося три покази на Рівненському Євромайдані. Крім «Відкритого доступу», рівнянам двічі показували фільм «Доволі! До волі...».

«Вважаю, що перший в нашій області Мандрівний фестиваль Docudays UA пройшов досить вдало, – ділиться враженнями голова правління РОГО "Комітет виборців України" Олексій Горецький. – Адже цього року правоосвітні заходи та кінопокази були об’єднані спеціальною темою – "Вибір є!". Головна ідея – на прикладі героїв документальних фільмів показати глядачеві, що в кожного з нас завжди є вибір: змиритися з авторитарним, диктаторським режимом чи боротися за перемогу демократії; виходити на акції протесту чи відсиджуватися вдома, поки протестують інші; вимагати від влади прозорості та відкритості у прийнятті рішень чи давати хабарі. В очах багатьох наших глядачів я бачив усвідомлення того, що в наш час не можна просто сидіти і чекати, поки хтось реалізує за тебе твою мрію. Або ж мовчки терпіти, коли хтось нахабно і цинічно порушує твої права. Сподіваюся, цими фільмами нам вдалося пробудити в людях прагнення самим поліпшувати своє життя і не дозволяти нікому незаконно перешкоджати йти до своєї мети».

 

Фоторепортаж Мандрівного фестивалю Docudays UA в Рівненській області: http://cvu.com.ua/ua/gallery.php?id=30

 

Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024