Фільми про права людини хочуть показувати харків'янам у кіноклубах

Фільми про права людини хочуть показувати харків'янам у кіноклубах

30 грудня 2013

Організатори Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA на Харківщині заявляють, що в них виникали проблеми з показом кінострічок.

Про це кореспондентові «Харьков. Комментарии» розповів голова ЦППД «ДУМА» Юрій Чумак.

 

Він нагадав, що кінопокази тривали у Харкові й області понад 2 місяці. Спочатку фільми демонстрували у Харківському міському центрі соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді «Довіра», в Чугуївському міськрайонному центрі зайнятості, на прес-конференції в інформаційно-виставковому центрі «Бузок». Однак після цього ряд показів скасували чи перенесли з різних причин.

«Попри те, що фестивальні заходи проходили в рамках Всеукраїнського тижня права і відбувалися під егідою Державного агентства України з питань кіно, кілька показів у вишах і школах зірвалося. Керівництво навчальних закладів заявило, що дозволить правозахисникам зайти у приміщення тільки після вказівки згори. Якої ще вказівки вони чекали – не зрозуміло, адже проведення Всеукраїнського тижня права затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України», –  відзначає Юрій Чумак.

Втім, у Харківській області було проведено понад 50 кіносеансів на правозахисну тематику. За даними організаторів, у цьому році вдалося розширити географію показів – фільми Docudays UA дісталися до Чугуєва, Лозової, Мерефи й Ізюма.

«Світло під час кінопоказів раптово не зникало, однак був випадок, коли безпосередньо перед початком сеансу "неочікувано" зламався проектор, і нам довелося своїми словами переказувати фільм», – повідомив член правління «Центру сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв» Ігор Кофман.

Тепер організатори фестивалю планують створити спеціальні кіноклуби, отримати права на прокат картин на 5 років і демонструвати їх на постійній основі, щоб зробити фільми про права людини доступнішими для глядачів.

 

Джерело: http://kharkov.comments.ua/news/2013/12/28/185420.html

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024