В Ужгороді представили програму Мандрівного Docudays UA

В Ужгороді представили програму Мандрівного Docudays UA

05 листопада 2014

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція  ХІ Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. На ній організатори познайомили з програмою і метою фестивальних показів та заходів.

 

«У Закарпатті фестиваль стартує вже вдруге. Цьогоріч  він відкриється 10 листопада у великому залі ректорату УжНУ показом фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж». 11 та 14 листопада відбудеться показ на факультеті європейського права та правознавства, за результатами перегляду буде обговорення кожної стрічки і студенти зможуть оформити свої роздуми  у конкурсні есе», - розповіла Марія Менджул, директор ГО КАПЛ «Вестед», доцент кафедри міжнародного приватного права, правосуддя і адвокатури факультету європейського права і правознавства УжНУ.

 

За словами Марії Симкович, методиста управління освіти з виховної роботи Ужгородської міської ради, показ фільмів пройде  також на базі п’яти ужгородських шкіл, в кожну з яких буде запрошено старшокласників з ще чотирьох шкіл, і таким чином вдасться охопити всі школи міста. Покази заплановані на 12-13 листопада. Після фільмів відбудуться круглі столи з обговоренням стрічок, куди долучаться волонтери, члени оргкомітету. «У рамках фестивалю ми також організували конкурс творчих робіт «Ярмарок прав людини» та фотовиставку «Права людини очима дітей», до якого запрошуються діти від 6 до 18 років, - пояснила пані Симкович. - Вони повинні надіслати у різній формі оповідання, казки, нариси, малюнки до теми».

 

Наталія Кабацій, директор Благодійної організації «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті» розповіла, що основною цьогорічною темою фестивалю є «Ідеорупція». Цей новотвір від команди фестивалю розглядає корупцію як явище настільки руйнівне для суспільства, що тільки масовий спротив громадян здатен здійснити доленосні зміни в країні. «Ми говоритимемо про корупцію як тотальне порушення прав людини – права доступу до інформації, права на справедливий суд, права на свободу слова та багатьох інших свобод, - пояснила вона. - Після кожного кінопоказу ми традиційно запрошуємо глядачів на обговорення фільмів і тематичні дискусії про права людини в Україні з відомими правозахисниками, діячами культури та митцями, серед яких фотограф Олександр Глядєлов, правозахисник Максим Буткевич, художник Олекса Ман». Цього року організатори вирішили також розширити географію показів фільмів на Закарпатті. У Тячеві у центрі «Парасолька» відбудеться показ фільму  «Особлива потреба», головним героєм якого є молода людина- аутист.  

 

Надія Данч, організатор Docudays UA від Благодійної організації «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті» підкреслила, що  Docudays UA - це некомерційний і неполітичний фестиваль.  Вхід на всі покази безкоштовний. «Спочатку було велике питання, чи буде проводитися фестиваль цього року. В результаті подія побила всі глядацькі рекорди. Аншлаг був і на фільмі «Євромайдан. Чорновий монтаж» - альманах тримісячної революції від молодих режисерів, які подали на фестиваль найгарячіші кадри, що показують події від початку протестів і закінчуються об’єднанням нації», - розказала вона.

 

Анжеліка Клайзнер, БО«Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті», зазначила, що фільми фестивалю варто не просто дивитися, а й думати, аналізувати і діяти.  Вона також нагадала, що Docudays UA співпрацює з багатьма фестивалями по всьому світу та мистецькими організаціями, бренд фестивалю заборонено використовувати  для інших акцій, у тому числі і політичних. «Щороку Docudays UA проводить суворий відбір регіональних партнерів для фестивалю і слідкує за тим, щоби фільми не використовувалися для інших цілей і не копіювалися», - пояснила вона. Крім того, 24 листопада о 14.00 в офісі БО «Комітет медичної допомоги» (Корятовича, 2/10) відбудеться семінар-тренінг на тему «Україна: мова ворожнечі, часи війни». Йтиметься про журналістську етику і  як саме висвітлювати теми війни та переселенців.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024