Підсумки Мандрівного на Кіровоградщині

Підсумки Мандрівного на Кіровоградщині

11 грудня 2015

7 грудня у Кіровоградській області (організатор – ГО «Взаємодія») Мадрівний завершився міні-тренінгом для учнівської молоді та круглим столом.

 

У ході тренінгу «Кожна людина має право» десятикласники пригадували та  презентували один одному різні права людини, які було порушено стосовно героїв переглянутих документальних фільмів. Учні відверто визнали, що були вражені тим, як мешканці різних країн світу страждають через несправедливість.

 

 

Учасники круглого столу «Правова просвіта населення» обговорили, як цього року пройшов фестиваль, його досягнення та проблеми, які довелося вирішувати організаторам. Партнери організаторів фестивалю – працівники Компаніївської централізованої бібліотечної системи – відзначили, що фестиваль є дуже корисний для регіону. Населення, особливо сільське, не знає своїх прав, і якщо діти вже отримують у школі подібні знання, то дорослі такою інформацією не володіють. Тому бібліотеки мають стати осередками громадянської освіти населення, де можна ознайомитися із законодавством, дізнатися про свої права та опанувати механізми їх захисту. І тут бібліотекарю стануть у нагоді документальні фільми про права людини, бо вони цікаві, в них ненав’язливо подається важлива інформація. Втім, найголовніше, що фільми фестивалю спонукають глядачів замислитися над власним життям і повірити у силу людської гідності.

 

 

Організатори поділилися спогадами, як ще три роки тому, коли вперше починали організовувати покази в Компаніївському районі, була проблема з глядачами, доводилося перед кожним показом витрачати чимало часу на залучення населення до перегляду документального кіно. Минулого року зібрати глядачів вже було легше, та й фестиваль почав більше їздити за межі Компаніївського району. Наприклад, у село Іванівка Новоукраїнського району. На відкритті цьогорічного Мадрівного Docudays UA організатори були приємно здивовані активністю та зацікавленістю глядачів.

 

 

Покази відбулися у 14 населених пунктах Кіровоградщини. Цікаво, що мешканці сусідніх територіальних громад сприймали один і той  же фільм по-різному. Жителі Компаніївщини щиро полюбили героїв фільму «Яма» Їржі Стейскала, перейнялися їхніми проблемами, висловлювали вдячність автору стрічки та захоплення його талантом. Навіть ще кілька днів після показу підходили до організаторів і просили написати листа режисерові з проханням зняти продовження фільму. А от мешканці Малої Виски звинуватили Їржі Сейскала в тому, що він показав Україну в неприглядному вигляді, осудили героїв фільму. І хоч серед обох груп глядачів були люди, які особисто бачили в Києві помешкання головної героїні Наташі, та реакція на історію була різною, але ніхто не залишився байдужим. Крім того, жваве обговорювання фільму спонукало аудиторію до визначення межі власної ідентичності.

 

 

По-різному зреагували на фільм Дениса Шабаєва «Разом». Глядачі з села Лозуватка сказали, що побачили захоплюючу історію, яка вселяє впевненість у тому, що можна по-справжньому зблизитися зі своїми дітьми. А глядачі з села Роздолля вирішили, що герой фільму ніколи не стане своїй доньці ближчим за бабусю. А от діти, які також дивилися фільм, хором заперечили: «Батько у дівчинки чудовий, бо вчиться у неї гратися».

 

Цікаво пройшли заходи фестивалю для студентської та учнівської молоді. Для студентів Компаніївського технікуму ветеринарної медицини було організовано 5 показів фільмів і форум-театр, де вони завдяки акторській грі намагалися вирішити у правовому полі одну із проблем, яка є в даному гуртожитку. А для учнів загальноосвітніх шкіл проведено тренінги «Ми різні – ми рівні» та «Кожна людина має право», на яких діти вчилися поважати думку й особистість кожної людини.

 

Основна проблема, з якою зіткнулися організатори фестивалю – це відсутність опалення у сільських закладах культури. У Коротяцькій сільській бібліотеці, як з’ясувалося, немає також електроенергії. Температура у приміщеннях нижча, ніж на вулиці. От би про це фільм зняти! Це ж теж порушення прав мешканців села! І на гідні умови праці, і на культурний змістовний відпочинок. А хіба ж селяни гірші за містян? То чому ж вони перебувають у нерівноправному становищі?

 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023