Херсонщина: про силу документального кіно

Херсонщина: про силу документального кіно

28 грудня 2016

На Херсонщині завершився 13-й Мандрівний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

 

Для області він ознаменувався унікальною подією. Уперше в його рамках відбулися покази для учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб Херсонської області. Зараз вони – одна з найвразливіших категорій населення, яким так потрібні приклади того, як можна й варто боротися із застарілою системою.

 

«Ми самі маємо змінювати життя на краще» – саме таку думку висловлювали глядачі після перегляду фільму «Українські шерифи» режисера Романа Бондарчука. Ця стрічка (номінант від України на премію «Оскар») стала хітом показів. Фільм оповідає про шерифів зі Старої Збур'ївки, які, не чекаючи приїзду міліції, допомагають односельцям вирішувати їхні щоденні проблеми.

 

 

Подивитись стрічку змогли в кількох куточках Херсонщини: Голій пристані, Скадовську, Каховці та Новій Каховці, Олешках та Великій Олександрівці. Також кілька показів пройшли майже на кордоні з анексованим Росією Кримом – у Генічеську та Каланчаку.

 

Щоразу «Українські шерифи» викликали жваве обговорення серед глядачів: «Цей фільм варто показати всій Херсонщині, особливо сільським головам. Щоб вони побачили, як можна й варто вирішувати проблеми села. Не сидіти на місці, а самим іти й робити. Ми самі мусимо бачити, як живуть наші люди. І це має нас спонукати до змін, ми самі повинні почати змінювати власне життя на краще».

 

 

Подібні покази спонукають до змін. Так, у Великій Олександрівці учасників АТО дуже зацікавив і надихнув досвід шерифів у Старій Збур'ївці. Тому вони планують об'єднатися у власну громадську організацію й допомагати поліції патрулювати вулиці рідного села.

 

Загалом, понад 400 учасників АТО, переселенців, членів їхніх родин, бібліотекарів, працівників служб зайнятості, районних та міських адміністрацій мали змогу переглянути документальне кіно про права людини протягом Мандрівного фестивалю Docudays UA Херсонщиною.

 

Текст та фото: Олена Старюк

 

На фото кадр з фільму «Українські шерифи» режисера Романа Бондарчука

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023