Результати розслідування інциденту у Миколаєві під час Мандрівного фестивалю

Результати розслідування інциденту у Миколаєві під час Мандрівного фестивалю

10 грудня 2016

22 листопада в Миколаївському національному університеті ім. В. О. Сухомлинського у рамках Міжнародного мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA відбувся показ документального фільму «Люди, які прийшли до влади» режисерів Олексія Радинського та Томаша Рафи.

 

Фільм розповідає про розвиток подій в березні-квітні 2014 року на іншому боці лінії вогню у так званій «ДНР». Деякі студенти-глядачі розцінили хроніку подій, зафіксованих камерою, як «сепаратистську пропаганду» й залишили залу. Цей інцидент набув розголосу в ЗМІ та соціальних мережах, обріс домислами й активно використовувався проросійськими медіа для пропагандистських фейків.

 

У зв'язку з цим Оргкомітет фестивалю провів розслідування та аналіз інциденту. За результатами останніх повідомляємо про припинення співпраці з Обласною жіночою незалежною асоціацією «ДАНА» у місті Миколаєві. Ця організація вже не є регіональним партнером Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, а її керівниця, Олена Кабашна, не є регіональним координатором фестивалю.

 

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA – не політичний, ми не запрошуємо на обговорення фільмів та на фестивальні заходи політиків, а тим паче не займаємося пропагандою. Це одне з найголовніших правил та етичних засад фестивалю.

 

На жаль, під час Мандрівного Docudays UA у Миколаєві це правило було порушене. 18 листопада пані Олена запросила виступити на відкритті фестивалю наступних політиків: заступника міського голови Олександра Омельчука (в минулому члена «Партії регіонів», а нині члена «Опозиційного блоку»), а також депутата міської ради Олександра Малікіна, який передав привітання фестивалю від глави «Опозиційного блоку» в Миколаїській міській раді Ігоря Дятлова.

 

19 листопада на відкритті виставки «Я і поліція» в якості почесних гостей були присутніми голова Обласної ради, член партії «Блок Петра Порошенка» Вікторія Москаленко та депутат міської ради, член партії «Опозиційний блок» Олександр Малікін.

 

22  листопада у Миколаївському національному університеті ім. В. О. Сухомлинського під час показу фільму «Люди, які прийшли до влади», в «президії» були присутні політики від «Опозиційного блоку» та «Українського вибору». Оргкомітет фестивалю Docudays UA вбачає у діях пані Олени Кабашної серйозне порушення Регламенту фестивалю, що завдало шкоди його репутації.

 

Оргкомітет Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

 

На фото - кадр з фільму «Люди, які прийшли до влади»

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023