«Теорія великого фільтра»: правоосвітні заходи в Полтаві

«Теорія великого фільтра»: правоосвітні заходи в Полтаві

19 грудня 2016

У межах III Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Полтаві відбулася правоосвітня акція «Як попередити злочини на ґрунті упередженості».

 

Мандрівний фестиваль на Полтавщині не лише пропонує насичену програму документальних фільмів, а й підготував містить у собі кілька правоосвітніх акцій. Одна з них – «Як попередити злочини на ґрунті упередженості». Такі злочини трапляються скрізь, і жодне суспільство не застраховане від наслідків забобонів і нетерпимості.

 

 

На правоосвітню акцію був запрошений Театр Сучасного Діалогу, який показав полтавцям та гостям міста свою нову роботу «Теорія великого фільтра». У виставі вони використовували інтерв’ю з людьми різного віку, соціального статусу, національностей, переконань; власні думки та дослідження учасників та учасниць.

 

Вистави Театру Сучасного Діалогу – це не звичайні постановки. Під час них актори разом із глядачами руйнують стіни й шукають відповіді на гострі запитання: «Навіщо ми користуємося стереотипами – це захист чи спосіб розпалення ворожнечі? Чому в нашій країні досі існує інформаційна маніпуляція, мова ненависті та ігноруються злочини на ґрунті упередженості? Як сучасне мистецтво може допомогти розгледіти за нав’язаним образом ворога звичайну людину, яка потребує поваги та захисту своїх прав?»

 

 

Також під час цієї події глядачі мали нагоду подивитися документальну стрічку «Загублені» української режисерки Світлани Шимко.

 

Акція була успішною та викликала великий інтерес у глядачів. Під час дискусії, яка традиційно відбулася після показу, присутні ділилися враженнями від побаченого. Багато хто згадав випадки дискримінації у власному житті й висловив міркування щодо шляхів запобігання злочинам на ґрунті упередженості.

 

Текст та фото: Наталія Кірячок

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023