Мандрівний у Сокалі: дискусії про Україну

Мандрівний у Сокалі: дискусії про Україну

01 грудня 2016

Три фільми, чотири покази – саме так вперше пройшов у Червонограді, Соснівці та Сокалі ХІІІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Глядачі мали можливість подивитися фільми «10 секунд» Юлії Гонтарук, «Остап» Тараса Дроня та «Люди, які прийшли до влади» Олексія Радинського та Томаша Рафи.

 

Зокрема, у місті Сокаль в районному народному домі захід відкрив у режимі скайп-конференції громадський діяч, один із співзасновників Української Гельсінської Групи, Левко Лук`яненко. Присутні мали можливість поспілкуватись з цією надзвичайною людиною, поставити запитання, послухати історію встановлення незалежності України із вуст одного із її творців. Говорили багато: про минуле, теперішнє і майбутнє; говорили про Україну і світ; про націю в цілому і про конкретних людей; свідомість українців і, звичайно, про війну. 

 

 

Далі глядачі на заході у місті Сокаль мали можливість переглянути та обговорити фільм «Люди, які прийшли до влади». Фільм, котрий знімали у травні 2014 року, показує життя з тієї сторони - ДНР. Як «встановлювалась їхня нова держава». Фільм викликав не просто обговорення, а жваву дискусію про те, чому так сталося. Присутні відзначили, що власне ще у 90-х роках минулого століття, коли була можливість зробити схід нашої країни українським на хвилі національного піднесення, на жаль, цього не зробили. Говорили про те, що Харків, Запоріжжя, Дніпро зупинили агресора завдяки молоді; про те, що було і залишається проблемою створення якісного українського інформаційного поля тощо.

 

Участь у дискусії взяв і правозахисник, експерт ГО Центр правових та політичних досліджень СІМ Андрій Гнида. Він запропонував учасникам абстрагуватися від кольору прапорів, від мови і спробувати спроектувати чи можливими є події, відображені у документальній стрічці, на західних теренах. Це знову ж таки викликало обговорення.

 

Цьогоріч Мандрівний фестиваль Docudays UA, який є уже тринадцятим, у Сокалі відбувся вперше. Залишається сподіватися, що наступного року сокальчани матимуть змогу переглянути нові документальні фільми, подискутувати на важливі теми і, можливо, поспілкуватися з людьми, для яких слова «свобода», «права людини» є не просто словами.

 

Джерело: sokal.lviv.ua

На фото - кадр з фільму «Люди, які прийшли до влади»

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023