Дитяча програма Мандрівного у Львові

Дитяча програма Мандрівного у Львові

21 листопада 2016

Упродовж 15-17 листопада в Національному музеї-меморіалі в рамках Мандрівного Docudays UA відбулися спеціальні події для школярів Львова.

 

Учні 9 класу СШ № 20 м. Львова мали нагоду подивитися короткометражний фільм «Мова» із циклу «Енциклопедія Майдану» режисера Сергія Лисенка. І після показу активно брали участь у дискусії – говорили про проблему двомовності, статус державної мови, відголос русифікації сьогодні, проводили паралелі між історією й сучасністю.

 

Не менш цікаве обговорення було й після перегляду фільму «Кроулі: кожному ковбою потрібен свій кінь». Дітей зі СЗШ № 55 вразило те, що є люди, які можуть жити в трейлері за відсутності телефону та Інтернету, і не деінде, а в Америці. Говорили також і про право людини на самореалізацію, про взаєморозуміння й підтримку.

 

 

15-літні учні Львівської ЗОШ №43 прийшли на показ короткометражного фільму «Reve ta stohne on tour». Цю стрічку української режисерки Надії Парфан, яка розповідає про поневіряння за кордоном і на Батьківщині двох музикантів із Києва, обрала для обговорення модераторка Вікторія Садова.

 

«Не знаю, хто в підлітковому віці – а особливо серед хлопців – не хотів створити свого музичного гурту для творчого самовияву, тому сподівалася, що фільм стане ключиком до розмови про проблеми, дотичні до тем гідного життєвого рівня, міграції, безробіттю, свободі висловлювання тощо», – розповіла модераторка.

 

Окрім цього, протягом фестивальних показів школярі відвідали екскурсію музеєм «Тюрма на Лонцького». З нагоди 40-річчя створення Української Гельсінської групи співробітниця музею Ірина Єзерська розповідала школярам про правозахисний рух в Україні часів радянської окупації. Учні ознайомилися не лише з біографіями та діяльністю найактивніших членів УГГ, а й з репресіями тоталітарного режиму проти інакодумців, побачили в музейній експозиції умови їх ув’язнення.

 

 

Також учні СЗШ №31 та Львівської української гуманітарної гімназії ім. О. Степанів мали нагоду подивитися кілька короткометражних стрічок із циклу «Енциклопедія Майдану». Після фільмів «Крим SOS» і «Хоттабич та його команда» відбулися не менш насичені дискусії. Обговорювали такі поняття, як «анексія», «мігранти», «внутрішньо переміщені особи», «волонтер», «громадська організація», «депортація».

 

Більше про враження від програми читайте в матеріалі

 

Джерело: Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького»

Фото: Дмитро Шацький

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023