«Боротьба Джамали»: покази в Харкові та Маріуполі

«Боротьба Джамали»: покази в Харкові та Маріуполі

23 листопада 2017

Подорож Docudays UA містами України триває. Одним зі спеціальних показів цьогорічної програми є фільм «Боротьба Джамали», у якому шведська журналістка Елін Йонссон фіксувала життя співачки і її сім’ї в Україні та Криму, розповідаючи трагічну історію родини та про її нинішні складнощі, пов’язані з окупацією. Через особистий і сильний портрет Джамали, а також пісню «1944», фільм звертається до історичних подій, депортації кримських татар і до сьогоденної політичної проблеми.

 

Показ у Харкові презентувала регіональна координаторка фестивалю, представниця «Центру правових та політичних досліджень «ДУМА» Софія Мазур. У своєму коментарі для видання MISTO.KH.UA вона зазначила: «Це питання є актуальним тому, що проблема національних меншин, особливо кримських татар, є нагальною. Джамала як творча людина дарує нам натхнення. Більшість кримських татар вважає, що Крим – це Україна. Тому підтримати їх – дуже важливо для нас. Цей фільм демонструє погляд західної журналістки зі Швеції на постать Джамали у світовій музичній культурі. І також те, як любов до своєї Батьківщини знаходить відображення в діях».

 

З показів цієї стрічки стартував Мандрівний Docudays UA в Маріуполі. Для телеканалу «До ТеБе» своїми враженнями після перегляду поділився один з глядачів, студент Олександр Козловський: «Цей фільм виймає щось зсередини, змушує переглянути, переформувати й залишає людину в легкому замиранні. Напевно, остаточне розуміння подій прийде через кілька днів, коли повністю зможеш осягнути ту глибину емоцій і почуттів – глибину фільму, яскравого й водночас дуже сумного. Це все складно передати словами».

 

Чільне фото: Кадр з фільму «Боротьба Джамали».

21 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Всеукраїнський показ фільму «У сітях»: як захистити дітей від сексуального насильства в інтернеті
Новини
17 жовтня 2024
Стрічка «Київські файли» на 21 Мандрівному Docudays UA у Борисполі
Новини
17 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA стартує на Тернопіллі: дайджест подій
Новини
10 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA: 10 років триденної війни, яка триває три сторіччя
Новини
27 вересня 2024
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024