«Боротьба Джамали»: покази в Харкові та Маріуполі

«Боротьба Джамали»: покази в Харкові та Маріуполі

23 листопада 2017

Подорож Docudays UA містами України триває. Одним зі спеціальних показів цьогорічної програми є фільм «Боротьба Джамали», у якому шведська журналістка Елін Йонссон фіксувала життя співачки і її сім’ї в Україні та Криму, розповідаючи трагічну історію родини та про її нинішні складнощі, пов’язані з окупацією. Через особистий і сильний портрет Джамали, а також пісню «1944», фільм звертається до історичних подій, депортації кримських татар і до сьогоденної політичної проблеми.

 

Показ у Харкові презентувала регіональна координаторка фестивалю, представниця «Центру правових та політичних досліджень «ДУМА» Софія Мазур. У своєму коментарі для видання MISTO.KH.UA вона зазначила: «Це питання є актуальним тому, що проблема національних меншин, особливо кримських татар, є нагальною. Джамала як творча людина дарує нам натхнення. Більшість кримських татар вважає, що Крим – це Україна. Тому підтримати їх – дуже важливо для нас. Цей фільм демонструє погляд західної журналістки зі Швеції на постать Джамали у світовій музичній культурі. І також те, як любов до своєї Батьківщини знаходить відображення в діях».

 

З показів цієї стрічки стартував Мандрівний Docudays UA в Маріуполі. Для телеканалу «До ТеБе» своїми враженнями після перегляду поділився один з глядачів, студент Олександр Козловський: «Цей фільм виймає щось зсередини, змушує переглянути, переформувати й залишає людину в легкому замиранні. Напевно, остаточне розуміння подій прийде через кілька днів, коли повністю зможеш осягнути ту глибину емоцій і почуттів – глибину фільму, яскравого й водночас дуже сумного. Це все складно передати словами».

 

Чільне фото: Кадр з фільму «Боротьба Джамали».

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023