День прав людини в Харкові: кіно про Олега Сенцова

День прав людини в Харкові: кіно про Олега Сенцова

14 грудня 2017

У харківському Хабі соціальної активності «Студія 42» правозахисники та правозахисниці організували 10-го грудня важливі події, присвячені Міжнародному дню прав людини.

 

Спершу працювала «Жива бібліотека в Харкові», що зібрала 8 «живих книжок», які оповідали про свою громадську та правозахисну діяльність. Зокрема, регіональний координатор Мандрівного Docudays UA Юрій Чумак поділився інформацією про Фестиваль та його покази на Харківщині.

 

 

 

Також представниці Amnesty International збирали підписи на захист незаконно ув’язнених осіб з різних країн світу.

 

Насамкінець Ю. Чумак представив стрічку «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» (режисер Аскольд Куров) з програми Docudays UA. Фільм розповідає про обставини справи українського режисера Олега Сенцова, який був затриманий російськими спецслужбами в Криму в травні 2014 року та незаконно засуджений до 20 років ув’язнення в Росії нібито за «тероризм».

 

Сенцов не визнав себе винним в інкримінованих йому злочинах, оголосив про застосовування до нього тортури й назвав справу політичною та сфабрикованою. Низка міжнародних правозахисних і кінематографічних організацій виступили на підтримку режисера.

 

Як зауважили учасники обговорення, сучасні російські справи проти неугодних режиму осіб нагадують сталінські репресії 30-х років минулого століття, коли докази й аргументи захисту зводилися нанівець «політичною доцільністю», продиктованою владою.


Вимушена переселенка з Криму Олена Абіюк, активістка руху «Друзі Криму. За єдину Україну», зазначила, що Олег Сенцов є в’язнем сумління та його засудження – це помста з боку верхівки РФ за активну проукраїнську громадянську позицію.

 

Також говорили глядачі й про проблематику прав людини в Україні. І зійшлися на думці, що у своїй боротьбі з агресором ми не повинні «віддзеркалювати» такі моделі поведінки й такі нормативні акти, які притаманні авторитарній Росії, щоб не перетворити Україну на аналог її сьогоднішнього антипода.

 

«Свобода», «права людини», «гідність» – ці слова звучали рефреном під час дискусії після фільму «Процес». І це невипадково, адже саме на них ґрунтується міжнародна правова система, започаткована Загальною декларацією прав людини, прийнятою 10 грудня 1948 року.

 

Автор: Георгій Кобзар

Фото: Андрій Чумак

Чільне фото: Кадр з фільму «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023