Документальне кіно як нагода замислитися над найважливішим. Docudays UA у Пирятині

Документальне кіно як нагода замислитися над найважливішим. Docudays UA у Пирятині

01 грудня 2017

XIV Мандрівний Docudays UA мандрує Полтавщиною. Серед основних зупинок і маленькі міста, такі, як Пирятин, де фестиваль цього року тривав протягом трьох днів. Були не лише кінопокази, а й обговорення, дискусії, конкурс плакатів «Права людини очима дітей», виставка дитячих малюнків, присвячена збереженню довкілля, зустрічі з екозахисниками. Це також нагородження переможців, дружні чаювання та, зрештою, яскраві емоції від можливості подивитися якісне документального кіно.

 

До Пирятинського районного будинку культури Docudays UA завітав вперше та стартував фільмами «Домашні ігри», «Укриття», «Я не тутешня».

 

«Фестиваль вразив різноплановістю фільмів. Кілька з них були іронічно-легкими, інші – гостро вражали свідомість і спонукали задуматися про найважливіші речі: цінність життя, життя людини, життя природи, стан планети. Атмосфера під час переглядів була настільки дружньою, навіть родинною, що пропустити хоча б один фестивальний день було б величезною втратою. Найбільше сподобалися фільми «Я не тутешня», «Війна химер» та «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова», – говорить модераторка показів у Пирятині Олена Гуленко.

 

 

Завершувала перший фестивальний день у Пирятині трічка «Війна химер» – художня історія на документальному матеріалі від режисерок Анастасії та Марії Старожицьких.

 

«Усі фільми, продемонстровані в рамках фестивалю, порушували теми, про які більшість людей боїться говорити вголос. Стрічки не давали якихось конкретних рецептів боротьби з тими чинниками, які ускладнюють або унеможливлюють нормальне співіснування людей між собою та з навколишнім світом. Щоб вирішити будь-яку проблему, її спочатку потрібно чітко визначити й визнати. Саме для такого завдання – показати несправедливість нашого буття, його слабкі місця й абсурдність деяких явищ – і покликане, на мою думку, подібне кіно. Усвідомлення певних речей може стати рушієм важливих змін у свідомості Homosapiens, що змінять і самі людські взаємовідносини», – поділився своїми враженнями від переглядів стрічки один із глядачів Олег.

 

Другий день Docudays UA у Пирятині розпочався з перегляду фільму «Боротьба Джамали». Перед глядачами на екрані розгорталася історія про талановиту співачку Джамалу, ії участь і перемогу в конкурсі Євробачення та про нинішні події в Криму – життя кримських татар і політв'язнів.

 

«Цьогорічний XIV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається на Полтавщині по-особливому», – зазначає регіональна координаторка фестивалю Наталія Кірячок. – З першого дня прибуття фестивалю в малі міста та села люди все більше і більше цікавляться програмою, пропонують волонтерську допомогу в підготовці правоосвітніх заходів. Ми маємо вже понад десяток таких помічників і помічниць Docudays UA у районах області, які зізнаються, що фестиваль – це, безумовно, велика культурна подія для громади, на приїзд якого вже чекають».

 

 

Фото: Олена Гуленко. Олена Колінько

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023