Мандрівний Docudays UA стартував на Херсонщині

Мандрівний Docudays UA стартував на Херсонщині

12 грудня 2017

На Херсонщині стартував XIV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Найкращі документальні фільми зможуть подивитися жителі Херсона, а також сіл, міст і містечок Херсонської області. Цього року фестиваль відвідає: Берислав, Голу Пристань, Каховку, Нову Каховку, Музиківку, а також сім районних центрів області. Усього заплановано близько 50 відкритих і спеціальних показів.

 

Перший показ відбувся 8 грудня в Каланчацькому будинку культури (Херсонська обл., смт. Каланчак). Подивитися фільм Анастасії та Марії Старожицьких «Війна химер» прийшли учасники АТО, школярі, учителі та жителі громади. У залі Будинку культури ледве хватило місць, на показ прийшло близько 90 осіб. У Каланчаку фестиваль не вперше, тут Мандрівний Docudays UA вже знають і люблять.

 

Під час перегляду «Війни химер» у залі стояла повна тиша, лише інколи присутні учасники АТО перемовлялися між собою, згадуючи «свою війну». На жаль, деякі з них так і не змогли додивитися стрічку до кінця й пішли зі сльозами на очах. Для них занадто важко переживати це ще раз.

 

Коли на екрані показували події Іловайського котла, вибухи, стрілянину, криваві рани поранених бійців – не стримали сліз і школярі в залі. Дівчатка плакали та обіймали одна одну, щоб заспокоїти, плакали навіть хлопці, хоча більшість уже вчиться у старших класах. Фільм не залишив байдужим нікого. Здивувало модераторів показу, що багато хлопців на перегляді знає, у якого бійця у фільмі яка зброя, як працює, як «град» відрізняється від «шторму». Ось така в нас реальність – діти знають про війну більше за деяких дорослих, а дорослі хочуть це все забути, але не можуть.

 

«Ми дуже вдячні за те, що ви нам показали цей фільм. Усі повинні пам'ятати, якщо не буде патріотизму й любові до Батьківщини, то іншої Батьківщини просто ніколи не буде», – поділилась емоціями після перегляду одна з глядачок.

 

 

Кадр з фільму «Війна химер»

 

«Війна химер» помандрує далі по Херсонській області разом із фільмом «Dixie Land» Романа Бондарчука, що розповідає про дивовижний дитячий джаз-бенд. Цього літа стрічка отримала нагороду на Одеському кінофестивалі-2017 як найкращий український повнометражний фільм.

 

З 12 по 14 грудня жителі Херсона приєднаються до Мандрівного фестивалю. У кінотеатрі «Ювілейний» глядачам пропонують подивитися такі фільми: «Народжені бути вільними», «Війна химер», «Боротьба Джамали», «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова», «Dixie Land», «Домашні ігри», «Живі й нескорені», «Історія зимового саду».

 

Також фільм «Боротьба Джамали» покажуть додатково 14 грудня в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Гончара. Після показу заплановано провести дискусію у форматі Живої Бібліотеки, де «живими книгами» стануть представники й представниці кримськотатарського народу, зокрема громадські активісти.

 

 

 

Раніше, 7 грудня, «Боротьбу Джамали» показали журналістам та активістам на прес-конференції. Стрічка настільки вразила глядачів, що деякий час після перегляду в кімнаті була німа тиша, а потім почалася жвава дискусія. Ось деякі цитати присутніх:

 

«Як казала Джамала, що в неї після першого рядка клубок у горлі, так і в мене такі самі відчуття після перегляду фільму».

 

«Дуже сильний фільм. Його треба якнайбільше показувати, якомога ширшій аудиторії. Свідомість людей потрібно змінювати, і саме такі фільми на це здатні. Цю трагедію не можна приховувати».

 

Для найвитриваліших глядачів та любителів нічного перегляду чекає найширший перелік фестивальних фільмів, який херсонці зможуть подивитися в Ніч документального кіно в бібліотеці-філії № ЦБС м. Херсона 16-го грудня (19:00-7:00). Цей показ і завершить цьогорічний фестиваль на Херсонщині

 

Організатори Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Херсонській області: ГО «Громадський центр Нова генерація», БО «Фонд милосердя і здоров’я».

 

Фото: Ілона Полесова

Чільне фото: кадр з фільму «Dixie Land» (реж. Роман Бондарчук)

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023