«Садиба Попова» у Василівці: місця, за які варто боротися

«Садиба Попова» у Василівці: місця, за які варто боротися

18 жовтня 2017

У Василівській районній бібліотеці (Запорізька область) 16 жовтня відбувся показ фільму «Боротьба за кінотеатр «Емек» у межах XIV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

 

Боротьба активістів і активісток Стамбула за збереження кінотеатру «Емек» не залишила байдужими глядачів і глядачок. Насамперед тому, що проблема є актуальною й для багатьох українських міст. І Василівка не виняток. У місті функціонує Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова». Садибу Попова визнано пам’яткою архітектури другої половини ХІХ століття, однак у контексті фільму глядачі та глядачки порушують такі питання: чи залучена місцева громада до діяльності навколо садиби? Чи рішення щодо її розвитку або змін приймають спільно з місцевими мешканцями? Це, до слова, стосується й випадку вирубки вікових смерек на території комплексу.

 

Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова»

 

Звісно, тут не йдеться про знищення осередків культури, проте, за словами присутніх на показі, усунення громади від прийняття рішень є ключовою проблемою.

 

Після перегляду фільму глядачі та глядачки активно обговорювали побачене, поступово доходячи до висновку, що тема, порушена в «Боротьбі за кінотеатр «Емек», є дуже болючою й для їхнього міста:

 

– Але ж у Стамбулі люди боролися кілька років і нічого не досягли. Суцільне розчарування, – ділиться враженнями від перегляду одна з глядачок.

 

– Їх не почули, влада виявилася сильнішою, – парирують їй.

 

– Сенс не в тому, що не змогли цього разу наполягти на своєму, а в тому, що люди самі переконалися, що можуть досягти результатів, усвідомили, що вони мають право брати участь у формуванні простору навколо.

 

– Відстоювати права громади на розвиток культури й мистецтва – це таке саме право, як і право на працю, відпочинок, медицину тощо. І усвідомлення цього є дуже важливим, – висловлюється дівчина, згадуючи вирубані смереки біля Садиби Попова.

 

– Наше право на розвиток культури порушується й там, де не дослухаються до нашої думки під час призначення керівництва культурних закладів, – підсумовує обговорення глядачка.

 

Глядачки й організаторки показу фільму «Боротьба за кінотеатр «Емек»

 

Організатор: Громадська організація «Культпрожектор»


За підтримки Відділу культури й туризму Міської ради Василівки.

 

Чільне фото: Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова»

Усі фото: Вікторія Верес

21 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Всеукраїнський показ фільму «У сітях»: як захистити дітей від сексуального насильства в інтернеті
Новини
17 жовтня 2024
Стрічка «Київські файли» на 21 Мандрівному Docudays UA у Борисполі
Новини
17 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA стартує на Тернопіллі: дайджест подій
Новини
10 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA: 10 років триденної війни, яка триває три сторіччя
Новини
27 вересня 2024
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024