Як говорити про війну у кіно? Мандрівний Docudays UA на Бієнале Довіри у Львові

Як говорити про війну у кіно? Мандрівний Docudays UA на Бієнале Довіри у Львові

17 жовтня 2018

19 та 20 жовтня у Львові в рамках Мандрівного Docudays UA спільно з «Бієнале довіри» відбудуться покази фільмів «Явних проявів немає» і «Віддалений гавкіт собак».

 

Стрічка «Явних проявів немає» режисерки Аліни Горлової – це історія жінки, яка повертається з війни. Розмовляючи з психологами, борючись із ПТСР та панічними атаками, вона намагається повернутися до нормального життя. Цей документальний фільм показує її шлях від початку реабілітації до повернення на роботу.

 

Кадр з фільму «Явних проявів немає».

 

Після фільму відбудеться обговорення, серед учасників(ць) якого будуть психологиня Юлія Кунта, військовий доброволець у відставці Юрко Вовкогон, антропологиня та соціологиня Світлана Одинець. Учасники(ці) дискусії шукатимуть відповіді на питання про методи подолання страху ПСТРу та суспільних упереджень щодо учасників(ць) бойових дій, а також обговорять проблему адаптації ветеранів та способи й практики подолання комунікаційної прірви між «цивільними» й «атовцями».

 

Фільм «Віддалений гавкіт собак» (режисер Сімон Леренґ Вільмонт) спостерігає за життям 10-річного Олега, чиє життя перевернулося догори ногами через війну на сході України. Олег живе зі своєю улюбленою бабусею Олександрою в невеликому будинку в селі на лінії фронту. Більшість людей уже покинули їхнє село, але Олегові та Олександрі подобається жити там разом, тому вони хочуть залишитися й далі дбати одне про одного. Але життя стає дедалі складнішим, і війна все ніяк не закінчується.

 

 

Трейлер фільму «Віддалений гавкіт собак».

 

Обговорення після фільму стосуватиметься «Дітей війни» – які вони, де вони та хто про них думає? Як працює на їхнє включення в соціум сучасна українська школа? Чи існують (чи готуються?) соціальні програми для дітей з повоєнних територій та прифронтових зон? Як і хто говорить з ними зараз та якої комунікації варто прагнути? До дискусії долучаться директор Школи вільних та небайдужих Олесь Пограничний, соціальна педагогиня Львівської лінгвістичної гімназії Оля Батюсь, художниця Алевтина КахідзеПоказ та дискусія фільму відбувається за підтримки платформи Moving Docs.

Показ та дискусія фільму відбувається за підтримки платформи Moving Docs.

 

«Бієнале довіри» — це відкрита платформа для академічного, практичного та мистецького осмислення концепту довіри, його всебічного та міждисциплінарного опрацювання. «Бієнале» спробує об’єднати в розмові про довіру академічних дослідників та науковців, психологів та економістів, митців та менеджерів, бізнесменів і громадських активістів задля впровадження та поширення взаємної довіри в нашому суспільстві. Місія «Бієнале довіри» – відновити та утвердити соціальну звичку взаємної довіри, створюючи таким способом сприятливе середовище для економічного, суспільного та культурного благополуччя.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023