Сучасна бібліотека в сучасному місті: показ та обговорення стрічки «Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека» у Дніпрі

Сучасна бібліотека в сучасному місті: показ та обговорення стрічки «Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека» у Дніпрі

23 листопада 2018

17 листопада 2018 року в межах XV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно Docudays UA у Дніпровській Центральній міській бібліотеці відбувся перегляд та обговорення документального фільму Фредеріка Вайзмена «Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека». Показ відбувся за сприяння Посольства США в Україні.

 

Фільм розповідає про те, що відбувається за лаштунками одного з найбільших сховищ знань у світі. Бібліотека з її 92 філіалами по всьому Мангеттену, Бронксу та Стейтен-Айленду вбачає свою місію в тому, щоб бути ресурсом для всіх мешканок і мешканців цього багатогранного й космополітичного міста.

 

На перегляд завітали співробітниці та співробітники дніпровських бібліотек та читачі й читачки. З огляду на те, що тема була близькою для присутніх, фільм викликав жваве обговорення в залі. Понад три години тривав перегляд, за цей час кожен з глядачів і глядачок виокремили для себе кілька різних думок.

 

 

Зокрема, зацікавила інформація щодо фінансування публічної бібліотеки з міського бюджету та приватного сектору. Міська влада та бізнесмени Нью-Йорка витрачають значні кошти на розвиток бібліотеки як центру вирішення громадських проблем. Значне фінансування дозволяє бібліотеці мати у своєму фонді найновіші видання та сучасну техніку, яких так бракує зараз нашим бібліотекам.

 

Звернули увагу й на присутність серед співробітників Нью-Йоркської бібліотеки значної кількості чоловіків. У США професія бібліотекаря є привабливою для всіх як з фінансового, так і з професійного боку.

 

 

Іншою темою для обговорення стала тема масштабного залучення волонтерок і волонтерів до проектів бібліотеки. Чи можливе впровадження цієї практики в дніпровських бібліотеках, які є труднощі та успіхи наших бібліотек у цій сфері – про все це дискутували присутні.

 

Ще одне питання, порушене в межах обговорення, – корпоративна культура в бібліотеках.

 

Читачі й читачки, які завітали на перегляд, зазначили доступність інформації для громади Нью-Йорка про заходи, які проводить бібліотека, та брак загальнодоступної інформації щодо заходів, які відбуваються в дніпровських бібліотеках.

 

Попри відмінності, у нью-йоркських та дніпровських бібліотеках є багато спільного. Бібліотеки із звичайних книгосховищ перетворюються на освітні та культурні центри для громад своїх міст.

 

 

Щиро вдячні Міжнародному фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA та Наталі Жебрик за допомогу в організації кінопоказу в Дніпровській Центральній міській бібліотеці.

 

Текст: завідувач «Нової бібліотеки» Тимофій Федорець.

Фото: Дмитро Розмериця

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023