Молодь і поліцейські в Івано-Франківську вчилися розпізнавати дискримінацію та протидіяти їй

Молодь і поліцейські в Івано-Франківську вчилися розпізнавати дискримінацію та протидіяти їй

17 грудня 2018

Для «Молодіжних радників поліцейських», патрульних та дільничних поліцейських представники організації Центр «Соціальна дія» за сприяння ГО «Молода Просвіта Прикарпаття» провели тренінги з недискримінаційних підходів у роботі поліцейських у межах Мандрівного фестивалю Docudays UA. Понад 20 студентів(ок) різних навчальних закладів від училищ до університетів і майже два десятки правоохоронців області відвідали захід.

 

Експертка Центру «Соціальна Дія» Олена Бондаренко запропонувала опрацювати декілька ситуацій, які в той чи інший час трапилися в реальному житті. Після бійки студентів поліція наділа наручники тільки на хлопців з Туреччини й відвезла у відділок, а українців відпустили. Жінка відмовилася здавати в оренду власне житло внутрішньо переміщеним особам з Донецька, які звернулися за оголошенням. На біженця із Сомалі напали невідомі, коли він вийшов по хліб.

 

 

Учасники й учасниці вирішували, що з переліченого є проявом дискримінації та як має діяти поліція в кожному випадку. Після дискусій та обговорень група визначила, що дискримінація проявляється в разі обмеження прав людини за певною ознакою в публічній сфері. Серед таких ознак – вік, стать, віросповідання, сексуальна орієнтація, колір шкіри, етнічна приналежність, ґендерна ідентичність, стан здоров’я та інші.

 

Студентка коледжу технологій та бізнесу Марія Пархуць висловилася, що треба бути толерантними до людей, які відрізняються від більшості й поважати вибір кожного, якщо це не завдає шкоди.

 

 

Також обговорювали відео, на якому пересічні українці(ки) відповідають на запитання, чи треба створити окремий простір за межами міста для осіб з інвалідністю, лікувати від гомосексуальності, вводити податок для бездітних людей. Дійшли висновку, що більшість готові обмежувати права інших та дискримінувати, якщо це не стосується їх безпосередньо. Молодь запропонувала змінювати не місце проживання людей з інвалідністю, а створювати міста, доступні для всіх.

 

«Дуже часто наші стереотипні уявлення і, як наслідок, упереджене ставлення виникають не з власного досвіду, а нав’язаної картинки чи пліток, – говорить громадська діячка Євгенія Бардяк. – Не обов’язково сім’я з дітьми є неохайною чи шумною, а молодий ром, якого уява одразу малює як негативного персонажа, цілком може бути студентом-медиком».

 


 

Такі навчання допомагають представникам і представницям державних структур та майбутнім поліцейським краще розуміти суть прав та свобод людини, на яких базуються закони в кожній правовій державі.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023