Дискусія «Бібліотеки як центри громад: виклики, можливості, стратегії успіху» у Харкові

Дискусія «Бібліотеки як центри громад: виклики, можливості, стратегії успіху» у Харкові

21 грудня 2018

Після перегляду фільму Фредеріка Вайзмена «Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека» в Харківській державній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка відбулась дискусія на тему «Бібліотеки як центри громад: виклики, можливості, стратегії успіху».

 

Модераторка дискусії – Марія Медведська, заступниця директора Харківської обласної бібліотеки для юнацтва, поділилася враженнями стосовно дискусії:

 

Мені пощастило модерувати цю чудову подію. І мені дуже приємно усвідомлювати, наскільки багато небайдужих представників нашої професійної культурно-бібліотечної спільноти відгукнулось на заклик познайомитись із непересічним творінням сучасної документалістики.

 

 

Після перегляду нарису із життя цієї культурної інституції ми розпочали дискусію щодо порушеного у фільмі питання ролі бібліотек у розвитку сучасного суспільства. Тему дискусії «Бібліотеки як центри громад: виклики, можливості, стратегії успіху» спробували обговорити з різних позицій, проводячи паралелі між реаліями США та України, шукаючи спільне й відмінне, виявляючи глобальні ризики та не менш глобальні можливості.

 

За відносно короткий час дискусії ми встигли:

 

Поділитись враженнями від деяких фактів і статистичних даних із фільму. Ну як не здивуватись такій статистиці: 1 з 3 нью-йорківців не має доступу до мережі й тому перебуває в «цифровій пітьмі»! Саме такими даними оперує топ-менеджмент Нью-Йоркської публічної бібліотеки, обстоюючи потребу посилення деяких технологічних програм установи. І як не усвідомити у зв’язку із цим, наскільки все-таки повсюдним, попри географічні кордони, є виклик щодо створення рівномірної, доступної та якісної інформаційної інфраструктури.

 

 

Потішитись на прикладі NYPL від розмаїття діяльності сучасних бібліотек. Бібліотека, яка регулярно пропонує громаді не тільки очікувані заходи книжкової тематики, а й музичні концерти, профорієнтаційні ярмарки, зустрічі із знаменитостями зі світу мистецтва, групи подовженого дня для дітей, курси робототехніки для підлітків… і далі цей перелік послуг можна продовжувати ще дуже довго.

 

Отримати мотиваційний заряд від того, які амбіції здатна висловлювати прогресивна бібліотека, перетворюючи виклики на можливості. Наприклад, прагнення залатати інформаційні дірки в житті громади й бути інтегратором усіх активностей у розвитку «цифрового міста». Або потребу бути місцем, де насправді раді всім, справжнім простором толерантності та інклюзивності.

 

Узагальнити деякі фактори та стратегії успіху для бібліотеки в сучасному світі. Тут навіть не треба вдаватись у довгі роз’яснення: Тільки лідерство з проактивністю!.

 

 

І наостанок ще один висновок дискусійної групи:

 

Що все-таки робити українським культурним інституціям для розвитку власного бренду, такого ж пізнаваного й привабливого для громади, як у випадку Нью-Йоркської публічної бібліотеки?

 

Відповідь однозначна: єднатись і співпрацювати! Разом «лупати сю скалу» суспільних стереотипів і упереджень. Об’єднаними силами конкурувати з «диваном» і соціальною пасивністю. Бути на крок попереду. Бути лідерами. Хоч як це й складно.

 

 

Показ та обговорення фільму «Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека» відбулись як спеціальна подія XV Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у партнерстві з Харківським обласним відділенням Української бібліотечної асоціації за підтримки Посольства США в Україні. У заході взяли участь бібліотекарі(ки) Харкова та районних центрів Харківської області.

 

Фахівці та фахівчині кабінету бібліотекознавства та відділу іноземної літератури ХДНБ ім. В. Г. Короленка підготували книжково-документальну експозицію «The New York Public Library». Серед експонатів виставки – путівник по Нью-Йоркській публічній бібліотеці, звіти про її роботу за 1909–1917 рр. В окремому розділі зібрані праці видатної бібліотекознавчині Л. Б. Хавкіної – активної популяризаторки кращого американського досвіду серед українських книгозбірень.

 

 

Ексклюзив виставки – документи з відділу рідкісних видань Нью-Йоркської публічної бібліотеки: дайджест і матеріали листування Л. Б. Хавкіної-Гамбургер з директором NYPL Е. Г. Андерсоном. Виставку представила Юліана Ходарєва, головна бібліотекарка кабінету бібліотекознавства імені Л. Б. Хавкіної.

 

Текст: Володимир Каплун, Марія Медведська

Фото: Христина Пашкіна

21 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Всеукраїнський показ фільму «У сітях»: як захистити дітей від сексуального насильства в інтернеті
Новини
17 жовтня 2024
Стрічка «Київські файли» на 21 Мандрівному Docudays UA у Борисполі
Новини
17 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA стартує на Тернопіллі: дайджест подій
Новини
10 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA: 10 років триденної війни, яка триває три сторіччя
Новини
27 вересня 2024
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024