Фільм «Прозорий світ» і «Жива бібліотека» у Харкові

Фільм «Прозорий світ» і «Жива бібліотека» у Харкові

12 грудня 2018

24 листопада ми зібрались для перегляду фільму «Прозорий світ» з програми Мандрівного фестивалю Docudays UA у Єврейському культурному центрі «Бейт Дан». Стрічка, а також представники і представниці двох громадських організацій – «Еммаус» та «Жива бібліотека – Харків» – разом створили незабутню дружню атмосферу.

 

Фільм представила модераторка Марія Ясеновська – президентка ХОБ «Громадська Альтернатива». В обговоренні фільму найактивнішу участь узяли мешканці(ки) «Летючого дому» (La casa volante, або «Летючий дім» – проект, що створює дружній простір та умови, які допомагають молоді з інвалідністю та сиротам адаптуватися до самостійного життя після закінчення інтернату, відкрити та розвинути потенціал та віднайти власний шлях – «Еммаус»). Тетяна Баранова говорила про проблеми людини з інвалідністю в спілкуванні із соціумом та про важливість підтримки з боку родини.

 

 

Модераторка «Живої бібліотеки» Людмила Нікітіна розповідала про правила спілкування з «живими книгами». Серед живих книг були наступні: незрячий підприємець, мама дитини з інвалідністю, жінка, яка погано чує з дитинства, але хоче почути; відкритий гей; людина, яка працює з біженцями та переселенцями.

 

Одна з найприємніших речей для нас – це спілкування та спогади про дружню атмосферу на «Живій бібліотеці». «Тут усе, що я люблю: подруги й друзі, хороший фільм від Docudays (намагаюся пригадати дослівно слова Беки про прозорий світ), спілкування про важливе» – Ірина Ларікова, одна з учасниць нашої «Живої бібліотеки».

 

 

Чому геї, лесбійки, бісексуальні, трансгендерні та інтерсекс-люди говорять про свою сексуальну орієнтацію й ґендерну ідентичність? Що спонукає/змушує ЛГБТ+ людей відкриватися та бути видимими в суспільстві, попри небезпеку відчуження, іншування, несприйняття, насильства?

 

За даними соціологічних опитувань тільки 10% людей в Україні особисто знайомі з лесбійкою, геєм, бісексуальною, трансгендерною чи інтерсекс-людиною. Поспілкувавшись з книгою «Відкритий гей», можна дізнатися, чому геї, лесбійки, бісексуальні, трансгендерні та інтерсекс люди (не) відкривають свою приналежність до спільноти, яка переживає негативне ставлення й зазнає дискримінації в Україні.

 

 

Саме невидимість як в особистому, так і в суспільному вимірі і є однією з причин негативних уявлень та упереджень стосовно ЛГБТ+ людей. Ці упередження стають на заваді порозумінню, створюють бар'єри в доступі та реалізації прав людини й рівних можливостей для всіх в українському суспільстві.

 

Видимість є показником присутності ЛГБТ+ спільноти в публічному просторі та суспільному житті міста та країни, а також її безпеки. Відкритість та видимість у публічному просторі є передумовою суспільного діалогу щодо становища ЛГБТ+ людей у Харкові та Україні.

 

Іва, або жива книга «Я вас не чую, але хочу почути», з дитинства погано чує. Іва показує, як можна чути без слуху. «Я зазвичай “слухаю” емоції та міміку. Це також мова. Мені, правда, важко і некомфортно майже у будь-якому живому спілкуванні, тим більше у груповому. І хочеться показати цю неминучу слабкість і бажання почути, зрозуміти і відповісти. Подолати бар’єр».

 

 

Крім того, Іва розповідає про людей з обмеженнями слуху і необхідність діалогу, вимушений монолог й ізоляцію, увагу до емоцій і настрою оточуючих та про парадоксальне вміння чути при обмеженій можливості слухати. 

 

Жива книга «Людина, яка працює з біженцями» – Володимир, який уже півроку допомагає біженцям і тим, хто шукає притулок, зі всього світу. Зараз він працює у правозахисній організації «Право на захист», що надає юридичну і соціальну допомогу біженцям і тим, хто шукає притулок, та є партнером Агенства ООН у справах біженців в Україні.

 

 

За час своєї роботи Володимир спілкувався і допомагав біженцям і біженкам з таких країн, як Афганістан, Йемен, Сирія, Демократична Республіка Конго, Бангладеш, тощо. На «Живій бібліотеці» він розповів про проблеми біженок і біженів та способи надання їм допомоги. 

 

Живою книгою «Усиновлення дітей з інвалідністю» була мама трьох дітей, членкиня опікунської ради дитячої психоневрологічної лікарні і паліативного відділення «Дитячий хоспіс». Жінка розповідає, що після того, як її старшому сину поставили діагнози аутизм і синдром Жиля де ля Туретт, її життя назавжди перетворилося у боротьбу за повноцінне життя дітей і підлітків з інвалідністю, гідну реабілітацію й абілітацію, а також соціалізацію. До того ж, сенсом її життя є допомога іншим дітям та їхнім батькам в отриманні можливостей своєчасного ефективного лікування і реабілітації в Україні. 

 

 

Як зазначає жінка, у 2006 і 2010 роках вони вдочерили й усиновили Машу і Дениса, які мають складнощі зі здоров’ям (у Маші амбліопія, а у Дениса -- гідроцефалія, нижній тетрапарез і порушення роботи тазових органів). Родині довелося пройти лікування у багатьох лікарнях міста й України, і тому вони знають, що допомога дітям можлива і необхідна.

 

Жінка підкреслює, що «діти і батьки, паціенти паліативного відділення і санаторію психоневрологічної лікарні постійно потребують нашої з вами допомоги – консультацій спеціалістів, обладнання для реабілітації, медичного обладнання (наприклад, томографу, рентгену, кардіографу). Але головна наша мрія сьогодні – побудувати спеціалізовані басейни для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату і патологією тазостегнового відділу, щоби дати дітям шанс рухатися самостійно».

 

 

Текст: Володимир Каплун

Фото: Христина Пашкіна

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023