Показ і обговорення стрічки «Вєаюфром» у Херсоні

Показ і обговорення стрічки «Вєаюфром» у Херсоні

11 грудня 2018

У перший день зими у Херсоні відбувся закритий показ для громадських організацій у межах XV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. 

 

Представники і представниці благодійних організації «100 відсотків життя», «Позитивні жінки» та громадської організації «Асоціація ЛГБТ "ЛіГА"» дивились та обговорювали фільм Дмитра Лавриненка «Вєаюфром».

 

Стрічка розповідає про життя харків’янина Жені. Чоловіку 45 років, він живе в Україні й працює двірником. Його мати проживає в США й зробила для нього «Зелену карту». Щоб не втратити її, він мусить щороку їздити до Америки. Женя шукає собі жінку й хоче одружитися. Він записує своє життя на відео. Цей фільм досліджує реальність селфі за допомогою двох камер: одна камера належить героєві, а другою знімає режисер. У результаті ці дві реальності об’єднуються в одному фільмі.

 

Цього року «Вєаюфром» переміг на Міжнародному фестивалі документально кіно про права людини Docudays UA в номінації DOCU/УКРАЇНА.

 

У глядачів і глядачок фільм викликав дуже різні емоції, а після показу розгорнулась цікава дискусія. Питали про все: як зараз живе Женя? Чи переїхав він жити до Америки? Який сенс заклав автор в цю стрічку? Як Женя дозволив показати такі відверті сцени із собою в головній ролі? Чи, зрештою, одружився герой фільму? Чи є продовження історії? Чому фільм не має кінця?

 

Модерувала дискусію та відповідала на питання регіональна координаторка фестивалю, юристка та керівниця громадської приймальні БО «Фонд милосердя та здоров'я» Олена Старюк.

 

 

Олена розповіла про головну тему цьогорічного фестивалю – «Рівні рівності», присвячену суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності. Це пропозиція подискутувати про поширені стереотипи та визначити, як сповідувати практики рівності в нашому повсякденні, зрештою – «виміряти» рівні рівності. Головна кінопрограма присвячена групам людей, які найчастіше стикаються з нерівністю, зазнають дискримінації в суспільстві та є недостатньо репрезентовані в медіа.

 

Уже після обговорення фільму більшість присутніх лишилась, щоб поставити питання щодо власних прав та безпеки поведінки, які цікавили кожного особисто. Херсонська область є однією з тих, де оголошено воєнний стан, а також цього року стався замах та вбивство активістки Катерини Гандзюк. Тож не всі жителі, особливо учасники(ці) громадських організацій та активних рухів, почувають себе в безпеці. Олена Старюк провела юридичну консультацію, відповіла на найгостріші запитання та надала поради активіст(к)ам.

 

Відкриті покази в Херсоні пройдуть у «Мультиплексі» починаючи з 10 грудня в День прав людини. Крім відкритих показів документальних фільмів, плануються тематичні покази в бібліотеках, школах, в установах виконання покарань для працівників(иць) та засуджених. Разом із демонстрацією фільмів будуть проведені семінари щодо подолання булінгу (цькування) дітей, а також тренінги з прав людини для патрульних поліцейських.

 

Організатори Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Херсонській області: ГО «Нова генерація» БО «Фонд милосердя і здоров’я».

 

Матеріал: Ілона Полесова

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023