Як проходить XV Мандрівний Docudays UA на Кіровоградщині

Як проходить XV Мандрівний Docudays UA на Кіровоградщині

25 листопада 2018

Нарешті шанувальники і шанувальниці документалістики дочекалися на Кіровоградщині XV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який відкрився 19 листопада 2018 року й наразі проходить містах і селах області.

 

Що ж цікавого вже відбулося в перші 3 дні Фестивалю? А відбулося вже чимало заходів: це й тренінги для дорослих – з реалізації права на врядування, для дітей – про рівність, і відкриті покази в бібліотеках, і закриті покази в навчальних закладах, і цікаві обговорення, і зустрічі з правозахисниками і правозахисницями.

 

Головна цінність фільмів Docudays UA в тому, що вони спонукають замислитися над важливістю прав людини та виховують непримиримість до їх порушення, допомагають переосмислити деякі свої погляди, упереджені стереотипи тощо. І це відбувається після кожного побаченого фільму.

 

Жоден фільм не залишає байдужими глядачок і глядачів. Наприклад, фільм «Проект “Бабця”» (режисер Балінт Ревес). Важко уявити, що він сподобається юним глядачкам і глядачам, здається, що молоді не цікаві люди похилого віку. Натомість, цей фільм сподобався саме молодим людям. Тож вони під час обговорення не лише висловлювали своє враження від побаченого, а й розповідали про своїх бабусь і дідусів.

 

 

А ще компаніївським студентам сподобався фільм «Жінка в полоні» (режисерка Бернадетт Туза-Ріттер), покази якого вже відбулися в шести групах. Обговорення стрічки було жвавим, бо всіх глядачів і глядачок захопила, схвилювала й обурила історія головної героїні Маріш. Виникла дискусія: одні засуджували Маріш за покірливість і нерішучість, інші доводили, що без сторонньої допомоги героїня фільму не могла втекти з дому, де її тримали за рабиню.

 

Діти в школах Компаніївки подивилися й обговорили такі фільми: «Діти териконів» (режисер Фредерік Брюннкел), «Моя щаслива непроста родина» (режисерка Тесса Луїза Поп), «Коли я чую спів птахів» (режисерка Тріне Валлевік Гобюрґ). Учні й учениці удосконалили свої знання прав людини, адже вони не лише пригадали власні права, а й наводили аргументи щодо важливості їх реалізації та нетерпимості до їх порушення.

 

У заходах Мандівного фестивалю беруть участь і юрист(к)и та правозахисники(иці). Уже відбулися зустрічі з працівниками і працівницями Компаніївської районної служби з питань пробації, Компаніївського бюро правової допомоги, громадським правозахисником Є. Гурніцьким.

 

 

На мешканок і мешканців Кіровоградської області ще чекає чимало цікавих показів, зустрічей та дискусій, зокрема з режисером фільму «Гірчиця в садах» Пьотром Армяновським. Мандрівний Docudays UA набирає обертів і продовжить свою подорож по Кіровоградській області до 30 листопада 2018 року.

 

Текст: Євгеній Кірієнко

Фото: Віталій Таран

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023