Як проходить XV Мандрівний Docudays UA на Кіровоградщині

Як проходить XV Мандрівний Docudays UA на Кіровоградщині

25 листопада 2018

Нарешті шанувальники і шанувальниці документалістики дочекалися на Кіровоградщині XV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який відкрився 19 листопада 2018 року й наразі проходить містах і селах області.

 

Що ж цікавого вже відбулося в перші 3 дні Фестивалю? А відбулося вже чимало заходів: це й тренінги для дорослих – з реалізації права на врядування, для дітей – про рівність, і відкриті покази в бібліотеках, і закриті покази в навчальних закладах, і цікаві обговорення, і зустрічі з правозахисниками і правозахисницями.

 

Головна цінність фільмів Docudays UA в тому, що вони спонукають замислитися над важливістю прав людини та виховують непримиримість до їх порушення, допомагають переосмислити деякі свої погляди, упереджені стереотипи тощо. І це відбувається після кожного побаченого фільму.

 

Жоден фільм не залишає байдужими глядачок і глядачів. Наприклад, фільм «Проект “Бабця”» (режисер Балінт Ревес). Важко уявити, що він сподобається юним глядачкам і глядачам, здається, що молоді не цікаві люди похилого віку. Натомість, цей фільм сподобався саме молодим людям. Тож вони під час обговорення не лише висловлювали своє враження від побаченого, а й розповідали про своїх бабусь і дідусів.

 

 

А ще компаніївським студентам сподобався фільм «Жінка в полоні» (режисерка Бернадетт Туза-Ріттер), покази якого вже відбулися в шести групах. Обговорення стрічки було жвавим, бо всіх глядачів і глядачок захопила, схвилювала й обурила історія головної героїні Маріш. Виникла дискусія: одні засуджували Маріш за покірливість і нерішучість, інші доводили, що без сторонньої допомоги героїня фільму не могла втекти з дому, де її тримали за рабиню.

 

Діти в школах Компаніївки подивилися й обговорили такі фільми: «Діти териконів» (режисер Фредерік Брюннкел), «Моя щаслива непроста родина» (режисерка Тесса Луїза Поп), «Коли я чую спів птахів» (режисерка Тріне Валлевік Гобюрґ). Учні й учениці удосконалили свої знання прав людини, адже вони не лише пригадали власні права, а й наводили аргументи щодо важливості їх реалізації та нетерпимості до їх порушення.

 

У заходах Мандівного фестивалю беруть участь і юрист(к)и та правозахисники(иці). Уже відбулися зустрічі з працівниками і працівницями Компаніївської районної служби з питань пробації, Компаніївського бюро правової допомоги, громадським правозахисником Є. Гурніцьким.

 

 

На мешканок і мешканців Кіровоградської області ще чекає чимало цікавих показів, зустрічей та дискусій, зокрема з режисером фільму «Гірчиця в садах» Пьотром Армяновським. Мандрівний Docudays UA набирає обертів і продовжить свою подорож по Кіровоградській області до 30 листопада 2018 року.

 

Текст: Євгеній Кірієнко

Фото: Віталій Таран

21 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Всеукраїнський показ фільму «У сітях»: як захистити дітей від сексуального насильства в інтернеті
Новини
17 жовтня 2024
Стрічка «Київські файли» на 21 Мандрівному Docudays UA у Борисполі
Новини
17 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA стартує на Тернопіллі: дайджест подій
Новини
10 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA: 10 років триденної війни, яка триває три сторіччя
Новини
27 вересня 2024
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024