Старт Мандрівного 2018 у Маріуполі

Старт Мандрівного 2018 у Маріуполі

25 листопада 2018

21 листопада Григорій Курачицький – голова правління Громадської організації «Приазовська правозахисна група», координатор фестивалю Docudays UA – наголосив щодо початку XV Міжнародного мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у місті Маріуполі та прилеглих районах

 

Григорій Курачицький розповів: «У жовтні цього року стартував XV Міжнародний мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA та триватиме до грудня включно. Найкращі документальні фільми про права людини зможуть побачити мешканці(ки) понад 250 міст і містечок України. До міста Маріуполя фестиваль завітав усьоме».

 

Головна тема цьогорічного фестивалю має назву «Рівні рівності» та присвячена суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності. Це пропозиція подискутувати про поширені стереотипи та визначити, як сповідувати практики рівності в нашому повсякденні, зрештою – «виміряти» рівні рівності. Головна кінопрограма присвячена групам людей, які найчастіше стикаються з нерівністю, зазнають дискримінації в суспільстві та є недостатньо репрезентовані в медіа. Фестиваль пропонує відвідувач(к)ам подивитись на питання нерівності з різних позицій – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії.

 

 

Світлана Селіверстова, координаторка Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, розповіла про стрічки Мандрівного, що покажуть в Маріуполі: фільми «Сільвана» (режисерки Міка Ґустафсон, Олівія Кастебрінґ, Крістіна Тсіобанеліс), «Моє тіло – політичне» (режисерка Аліса Ріфф), «Мовчазна війна» (режисерка Манон Луазо) «Зворотний бік усього» (режисерка Міла Турайлич), «Вихідний»(режисерка Жанна Максименко-Довгич), «Дівчата “Золотого світанку”» (режисер Ховард Бюстнес) і «Дорослі» (режисерка Майте Альберді).

 

Програма Мандрівного фестивалю також включає стрічки, що отримали нагороди на Docudays UA у Києві. Фільм «Явних проявів немає» (режисерка Аліна Горлова) простежує шлях жінки, яка повернулася з війни, від початку її реабілітації до виходу на роботу. Стрічка перемогла в номінації DOCU/ПРАВА, а також отримала приз від Української Гельсінської спілки з прав людини та від видання Current Time. До програми фестивалю входить фільм-переможець національного конкурсу «Вєаюфром» Дмитра Лавриненка і фільм-володар спеціальної відзнаки в програмах DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО, а також премії імені Андрія Матросова «Гірчиця в садах» Пьотра Армяновського.

 

Фільм-спостереження за життям 10-річного Олега та його бабусі Олександри в селі на лінії фронту «Віддалений гавкіт собак» (режисер Сімон Леренґ Вільмонт) отримав приз глядацьких симпатій на Docudays UA 2018. Крім того, стрічка озвучена тифлокоментарем, що робить її доступною для незрячих глядачів та глядачок.

 

 

Загалом глядачі Мандрівного фестивалю в Маріуполі побачать 15 найкращих документальних фільмів України та світу.

 

Вікторія Лісогор зазначила, що бібліотечна система Маріуполя – один з основних партнерів фестивалю. «Хочу зазначити, що партнерами фестивалю в областях України є 53 провідні молодіжні громадські та правозахисні організації та 195 кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA».

 

Отець Роман наголосив, що взаємодія громадськості, влади й духовенства під час фестивалю Docudays UA сприяє сталому розвитку громадянського суспільства.

 

Заступниця голови Маріупольського товариства сліпих, заступниця голови міського комітета з доступності Олена Кочетова розповіла про проблеми людей з інвалідністю в місті Маріуполі: «Це дуже приємно, що фестиваль порушує питання Рівності. І несподівано, що Docudays UA показує фільми з тифлокоментарями для людей з вадами зору».

 

Текст: Григорій Курачицький

Фото: Наталья Кудінова

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023