Відкриття Мандрівного в Полтаві й показ фільму «Еx Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека»

Відкриття Мандрівного в Полтаві й показ фільму «Еx Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека»

22 листопада 2018

12 листопада у Полтавському національному технічному університеті відбулося відкриття ХV Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Полтаві та області.

 

У межах фестивалю Народний музей історії та кафедра українознавства, культури та документознавства організували перегляд документального фільму американського режисера Фредеріка Вайзмена «Еx Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека». Показ відбувся за підтримки Посольства США в Україні.

 

Фільм особливо зацікавив студентство спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», викладачів і викладачок кафедри українознавства, культури та документознавства, працівниць і працівників університетської бібліотеки.

 

 

Стрічка дозволила глядач(к)ам поглянути на діяльність бібліотеки неначе ізсередини, ознайомитися з її різноманітними напрямами та формами. Значною мірою стрічка перевертає традиційні уявлення про бібліотеку як сховище книг та манускриптів, натомість заклад постає як інноваційний комунікаційний центр, головний осередок цифрового міста та інклюзивного суспільства.

 

Особливо запам’яталося те, що робота закладу зорієнтована на людей різного віку, соціального походження, а також людей з особливими потребами. Тут проводяться освітні заходи для малюків та їхніх батьків, функціонують групи продовженого дня для школярів, організоване дозвілля людей похилого віку, діють курси читання за допомогою шрифту Брайля. Керівництво бібліотеки розглядає питання забезпечення рівних можливостей доступу до інформаційних ресурсів людей без певного місця проживання. Традиційними формами роботи є зустрічі з автор(к)ами книг, митцями й мисткинями, артист(к)ами; проведення лекцій на суспільно значущі теми. Окремим напрямом діяльності бібліотеки є профорієнтаційна робота та допомога в працевлаштуванні.

 

 

Після завершення фільму глядачі взяли участь у його обговоренні. Під час жвавої дискусії було відзначено інноваційні форми організації бібліотечної практики, мета якої – забезпечувати доступність, публічність та надавати освітні послуги. Глядачі та глядачки були вражені високим рівнем застосування Нью-Йоркською публічною бібліотекою PR-технологій (для залучення додаткового фінансування через фандрайзинг та спонсоринг), реклами інформаційних послуг, а також орієнтації на всі без винятку верстви населення тощо.

 

Протягом дискусії студентка Анастасія Онопрієнко зазначила, що «Переглядаючи фільм, у мене виникло відчуття, ніби я опинилися в стінах бібліотеки. Цікаві та зворушливі моменти про людей з вадами торкаються душі. Працівники бібліотеки допомагають їм відчути атмосферу затишку та спокою, намагаються дати віру в те, що вони можуть усе, що й здорові люди. Найбільше здивувало те, що до бібліотеки запрошували навіть людей, які не мають власної домівки. Бібліотека мені здалася тим комунікативним середовищем, до якого хочеться повертатися знову й знову».

 

 

Студент Роман Микуця додав, що «Було дуже цікаво, інформативно й пізнавально. Багато дізнався про функціонування Нью-Йоркської бібліотеки й західного концепту діяльності бібліотек. Найбільше вразило те, що ця бібліотека, крім суспільно-збережувальної функції (яка є дуже важливою), активно виконує також виховну, освітню та навчально-професійну (остання функція, на мій погляд, є поки що поза увагою вітчизняних бібліотек)».

 

За матеріалами кафедри українознавства, культури та документознавства.

Фото: Юрій Репало

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023