У Рівному дебатували про права людини

У Рівному дебатували про права людини

14 грудня 2018

У Рівному влаштували дебатний турнір на тему «Рівні рівності». Він відбувся 8 грудня в межах 15-ого Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Рівненській області. 

 

Основою для пошуку суперечливих тверджень, теорій та аргументів, які під час гри використали дебатер(к)и, став фестивальний фільм «Вихідний». У ньому йдеться про події в південному українському місті, де люди вийшли відзначити важливе державне свято. Старі та нові символи, пошук ідентичності та можливість порозуміння між людьми, які хоч і живуть на сусідніх вулицях, проте стають з кожним днем віддаляються один від одного. «Вихідний» – це портрет міста й водночас людей, які в ньому живуть.

 

 

Так, гравці і гравчині дискутували над такими твердженнями: «Право на свободу вираження ідей не повинне обмежуватися навіть умовами військового стану», «Кінофестиваль – кращий формат поширення інформації про права людини», «Заборона будь-якої ідеології недопустима, крім випадків прямої загрози життю людей».

 

Дебати відбувалися в так званому британсько-парламентському форматі. Тобто на одному майданчику грали 4 команди – дві команди «уряду» і дві – «опозиції». Загалом участь у змаганні взяли 18 гравців і гравчинь. І це не лише рівнян(к)и, а й гості з Луцька, Львова та Вінниці.

 

Вони провели 3 дебатні раунди. Учасниками(цями) фінальної гри стали три рівненські команди й одна львівська. Зрештою, 1-ше місце посіла команда «Аліса» (Рівне), у якій грали Вадим Райков та Оксана Коночук. 2-ге місце в команди «Тостер» (Рівне) у складі Дмитра Круглова та Юрія Карпача. 3-тє місце – у гравців команди «Давай без скоровомовок» (Львів) Аскольда Вільхи та Олександри Давидової. 4-е місце посіла команда «Вегас» (Рівне) у складі Іванни Кушнір та Руслана Власюка.

 

 

«Основними критеріями, якими керувалися, оцінюючи гравців, є рівень доведеності аргументів. Ми звертали увагу, наскільки вони правдиві, реалістичні, а також наскільки логічним був той ряд, який вибудовували представники «уряду» чи «опозиції», – пояснює суддя гри Максим Ніщий.

 

Формат дебатів зараз популярний, бо це хороша можливість «прокачати» мізки, переконують гравчині та гравці. Крім того, цей формат дозволяє розглянути тему більш глибоко й всебічно. Адже за умовами гри учасники й учасниці відстоюють протилежні погляди на одну й ту саму проблему.

 

Захід організований Рівненським осередком Федерації дебатів України, Рівненською обласною універсальною науковою бібліотекою та РОГО «Комітет виборців України».

 

Текст: Інформаційний відділ РОГО КВУ

Фото: Тетяна Кушнірук

21 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Всеукраїнський показ фільму «У сітях»: як захистити дітей від сексуального насильства в інтернеті
Новини
17 жовтня 2024
Стрічка «Київські файли» на 21 Мандрівному Docudays UA у Борисполі
Новини
17 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA стартує на Тернопіллі: дайджест подій
Новини
10 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA: 10 років триденної війни, яка триває три сторіччя
Новини
27 вересня 2024
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024