Мандрівний 2018 розпочався у Рівному з показу фільму «Вихідний»

Мандрівний 2018 розпочався у Рівному з показу фільму «Вихідний»

25 листопада 2018

Фільми про війну й життя після неї, про дитинство та дорослість, про дім, розташований у «сірій зоні», про підлітків, які виражають свої надії й страхи через вуличний танець, про чоловіка, який працює двірником і шукає собі жінку, про фермера з Кенії, що знімає на камеру життя своєї сім’ї, свого села, а також впливу зміни клімату... Усі ці стрічки об’єднує 15-ий Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. 20 листопада він стартував у Рівному.

 

«Цьогоріч наша область приймає фестиваль ушосте. Щоразу він має певну головну тему, яка й об’єднує фільми. Цього року – це «Рівні рівності». Тема присвячена суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності, – пояснює Святослав Дубов, заступник директора РОГО «Комітет виборців України», що є регіональним координатором фестивалю. – Мешканці Рівненщини матимуть змогу переглянути 7 кінострічок з фестивальної програми. Покази триватимуть з 20 листопада до 12 грудня включно. За цей час ми плануємо провести не менше ніж 15 показів фільмів у навчальних закладах (школах, ліцеях, коледжах, університетах), бібліотеках, креативних просторах».

 

Уже традиційним партнером у проведенні Docudays UА є Головне територіальне управління юстиції в Рівненській області, яке також долучиться до фестивальних заходів.

 

 

«Захист прав і забезпечення рівних можливостей для громадян – один з основоположних принципів роботи органів юстиції. І ми прагнемо, щоб якомога більше людей знали про свої права, вміли ними користуватися й знали, як їх захистити в повсякденному житті. На це й спрямований правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», мета якого спільна з фестивалем Docudays UA. Ми повинні забезпечувати рівні права й можливості, пропагувати в роботі державних органів підхід, заснований на правах людини. Ми захищаємо права дітей, виступаємо на захист прав національних меншин, ветеранів війни та вимушених переселенців, – коментує Оксана Сальчук, начальниця Головного територіального управління юстиції в Рівненській області. – Кінофестиваль Docudays UA є одним з ефективних майданчиків інформування людей про їхні права, збільшення правової обізнаності та громадянської свідомості мешканців області. Тому ми завжди раді підтримувати та долучатися до таких проектів».

 

Крім кінопоказів, цього року в межах фестивалю проведуть дебатний турнір на тему «Рівні рівності». За підсумками змагання його переможці отримають цінні винагороди.

 

«Цей дебатний турнір ми проводитимемо на основі одного з фестивальних фільмів. Для нас це новий формат. Цим він ще цікавіший. Я рада, що ми розширюємо наші горизонти, – каже Оксана Конончук, голова Рівненського осередку Федерації дебатів України. – Приємно також, що цей турнір уже зацікавив не лише рівнян, а й представників інших міст: Луцька, Львова, Вінниці».

 

 

Першим фестивальним фільмом, який побачили в Рівному, стала стрічка «Вихідний». У ньому йдеться про події в південному українському місті, де люди вийшли відзначити важливе державне свято. Старі та нові символи, пошук ідентичності та можливість порозуміння між людьми, які хоч і живуть на сусідніх вулицях, проте віддаляються одне від одного... «Вихідний» – це портрет міста й водночас людей, які в ньому мешкають.

 

Цей фільм для Рівного особливий ще й тим, що здобув перше місце в одній із номінацій на ІІІ-му Рівненському міжнародному кінофестивалі «Місто Мрії» у вересні.

 

Партнерами фестивалю є Рівненська обласна бібліотека для молоді, Головне територіальне управління юстиції в Рівненській області, Рівненський осередок Федерації дебатів України, Платформа взаємодій «Простір», ГО «Екоклуб», Регіональний координатор із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

 

Текст: Інформаційний відділ РОГО КВУ

Фото: Марина Фурс, Тетяна Кушнірук

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023