Мандрівний 2018 розпочався у Рівному з показу фільму «Вихідний»

Мандрівний 2018 розпочався у Рівному з показу фільму «Вихідний»

25 листопада 2018

Фільми про війну й життя після неї, про дитинство та дорослість, про дім, розташований у «сірій зоні», про підлітків, які виражають свої надії й страхи через вуличний танець, про чоловіка, який працює двірником і шукає собі жінку, про фермера з Кенії, що знімає на камеру життя своєї сім’ї, свого села, а також впливу зміни клімату... Усі ці стрічки об’єднує 15-ий Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. 20 листопада він стартував у Рівному.

 

«Цьогоріч наша область приймає фестиваль ушосте. Щоразу він має певну головну тему, яка й об’єднує фільми. Цього року – це «Рівні рівності». Тема присвячена суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності, – пояснює Святослав Дубов, заступник директора РОГО «Комітет виборців України», що є регіональним координатором фестивалю. – Мешканці Рівненщини матимуть змогу переглянути 7 кінострічок з фестивальної програми. Покази триватимуть з 20 листопада до 12 грудня включно. За цей час ми плануємо провести не менше ніж 15 показів фільмів у навчальних закладах (школах, ліцеях, коледжах, університетах), бібліотеках, креативних просторах».

 

Уже традиційним партнером у проведенні Docudays UА є Головне територіальне управління юстиції в Рівненській області, яке також долучиться до фестивальних заходів.

 

 

«Захист прав і забезпечення рівних можливостей для громадян – один з основоположних принципів роботи органів юстиції. І ми прагнемо, щоб якомога більше людей знали про свої права, вміли ними користуватися й знали, як їх захистити в повсякденному житті. На це й спрямований правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», мета якого спільна з фестивалем Docudays UA. Ми повинні забезпечувати рівні права й можливості, пропагувати в роботі державних органів підхід, заснований на правах людини. Ми захищаємо права дітей, виступаємо на захист прав національних меншин, ветеранів війни та вимушених переселенців, – коментує Оксана Сальчук, начальниця Головного територіального управління юстиції в Рівненській області. – Кінофестиваль Docudays UA є одним з ефективних майданчиків інформування людей про їхні права, збільшення правової обізнаності та громадянської свідомості мешканців області. Тому ми завжди раді підтримувати та долучатися до таких проектів».

 

Крім кінопоказів, цього року в межах фестивалю проведуть дебатний турнір на тему «Рівні рівності». За підсумками змагання його переможці отримають цінні винагороди.

 

«Цей дебатний турнір ми проводитимемо на основі одного з фестивальних фільмів. Для нас це новий формат. Цим він ще цікавіший. Я рада, що ми розширюємо наші горизонти, – каже Оксана Конончук, голова Рівненського осередку Федерації дебатів України. – Приємно також, що цей турнір уже зацікавив не лише рівнян, а й представників інших міст: Луцька, Львова, Вінниці».

 

 

Першим фестивальним фільмом, який побачили в Рівному, стала стрічка «Вихідний». У ньому йдеться про події в південному українському місті, де люди вийшли відзначити важливе державне свято. Старі та нові символи, пошук ідентичності та можливість порозуміння між людьми, які хоч і живуть на сусідніх вулицях, проте віддаляються одне від одного... «Вихідний» – це портрет міста й водночас людей, які в ньому мешкають.

 

Цей фільм для Рівного особливий ще й тим, що здобув перше місце в одній із номінацій на ІІІ-му Рівненському міжнародному кінофестивалі «Місто Мрії» у вересні.

 

Партнерами фестивалю є Рівненська обласна бібліотека для молоді, Головне територіальне управління юстиції в Рівненській області, Рівненський осередок Федерації дебатів України, Платформа взаємодій «Простір», ГО «Екоклуб», Регіональний координатор із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

 

Текст: Інформаційний відділ РОГО КВУ

Фото: Марина Фурс, Тетяна Кушнірук

21 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Всеукраїнський показ фільму «У сітях»: як захистити дітей від сексуального насильства в інтернеті
Новини
17 жовтня 2024
Стрічка «Київські файли» на 21 Мандрівному Docudays UA у Борисполі
Новини
17 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA стартує на Тернопіллі: дайджест подій
Новини
10 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA: 10 років триденної війни, яка триває три сторіччя
Новини
27 вересня 2024
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024