Про рівність через об’єктив фотокамери говорять діти: фотовиставка «Рівність та права людини» в Ужгороді

Про рівність через об’єктив фотокамери говорять діти: фотовиставка «Рівність та права людини» в Ужгороді

18 грудня 2018

«У 2-Б класі навчається дівчинка Района. Тільки вона носить хіджаб. Однак це не заважає їй відчувати себе частинкою єдиної щасливої, дружної класної сім´ї»

учениця 10 класу Вікторія Анткевич

 

«У сучасному світі ми боїмось бути справжніми, особливості вважаємо недоліками, відмовляємось від власних думок та уподобань для того, щоб особливо не відрізнятись від інших. Не бійтеся бути справжніми!» голова учнівського врядування міста «КОРЗО», учениця 11 класу Наталія Савко

 

«Чи є різниця, з якою людиною ти розмовляєш? Який у неї соціальний статус, колір шкіри, освіта...? Вважаю, що ні… Чому, дивлячись на людину, яка хоч якось відрізняється, ми одразу думаємо, що вона чимось краща чи гірша за нас?! Чому наша раса, фізичні можливості, віра, вік чи ґендер повинні визначати, хто ми є насправді?»

учениця 10 класу Анастасія Борисенко

 

«Різні інтереси, різні статі та різні захоплення, але ми рівні. Рівні в іграх, у навчанні, коли відпочиваємо, у втіленні маленьких життєвих мрій чи планів. У рівності не повинно бути місця приниженню статі, а навпаки – взаємодопомога та взаєморозуміння між дівчатками та хлопчиками, дівчатами та хлопцями, між однокласницями та однокласниками, між ученицею та учнем, між "вона" і "він".»

учениця 5 класу Анастасія Маргіта

 

Так вважають діти. Так говорять діти. Так звертаються до нас, дорослих, підлітки.

 

 

Ці громадяни з активною життєвою позицією висловили свої думки на тему рівності, узявши участь у конкурсі «Рівність та права людини» у межах ХV Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

 

Мандрівна фотовиставка «Рівність та права людини» відкрилася 7 грудня 2018 року в приміщенні Закарпатського обласного художнього музею ім. Йосипа Бокшая й присвячена суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності. Організаторами конкурсу та виставки є управління освіти Ужгородської міської ради спільно з громадською організацією «Вестед», юридичним факультетом УжНУ та відділом юстиції в Закарпатській області.

 

 

Мандруватиме виставка традиційно, як зазначила кураторка виставки, методистка управління освіти Марія Симкович, освітніми закладами України та Європи, адже вже третій рік учасниками й учасницями є діти не лише з Ужгорода, але й з міст Словаччини та Латвії.

 

«Цього року ми трохи змінили формат: відмовилися від малюнків, залишили тільки фотографії, додали есе, а також розширили вікову категорію, додавши учнів та студентів училищ та коледжів», – коментує подію співорганізаторка фестивалю, доцентка юридичного факультету УжНУ Марія Менджул.

 

 

Також до світлин виставки ввійшли кращі фото інтернетного флешмобу #такі_як_є_корзо, організованого учнівським врядуванням міста «КОРЗО». «Мета акції в тому, щоб запостити фото «без фільтрів, показати себе справжнім і без прикрас. Коли придумувала й запускала проект у дію, не думала, що це буде так важко! Ну, здавалось би, бачиш себе щодня в дзеркалі, а тут фото. Велетенська спокуса накласти тисячу фільтрів, замаскувати всі прищики й родимки. Бо це ж люди побачать!» – зазначила організаторка, голова учнівського врядування міста Наталія Савко. Переможниця флешмобу Андріна Лазарєва зазначила, що цей проект є дуже гарною ідеєю, аби побільше дітей знаходили в собі відвагу та не боялися показати себе справжніми.

 

Привітали учасників, учителів та батьків Жанна Дудинець, начальниця відділу шкіл та дошкільних закладів управління освіти Ужгородської міської ради, Євген Когутич, начальник ГТУЮ в Закарпатській області, Ярослав Мазур, декан юридичного факультету УжНУ, та координаторка фестивалю на Закарпатті Марія Менджул.

 

 

Матеріал: Марія Симкович та Марія Менджул

Фото: Ольга Кирилюк

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023