Емоції, життя й окупована територія України через призму фільму «Його Бастилія»

Емоції, життя й окупована територія України через призму фільму «Його Бастилія»

16 грудня 2019

Дебютна робота української режисерки Валерії Трещової «Його Бастилія» зібрала в Літературному целанівському центрі Чернівців невелику, але по-сімейному затишну аудиторію.


Час перегляду пролетів непомітно. Протягом усього фільму глядачі поринули в родинний побут та стосунки головного героя з навколишнім світом, і майже кожен побачив у ньому свої страхи чи відбиток подій, які відбуваються на сході нашої держави.

 

 

Стрічку знімали у 2017 році, і присутні мали можливість побачити, як виглядав Донецьк у кадрі: без зруйнованих будинків, доволі органічно, хоча й трохи сіро.

 

На захід запросили викладачку філологічного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Світлану Вардеванян. Тож багато говорили про емоції, пам’ять, життя, залишки «радянщини» й окуповану територію України.

 

«Родина, найімовірніше, належить до класу «радянської інтелігенції». На це вказує велика бібліотека, фонотека та постійне посилання до історії про Бастилію, де люди боролись за свободу», – помітив Дмитро Міцевич, координатор Мандрівного фестивалю в Чернівцях.

 

«День узяття Бастилії – особлива дата для батьків Валерії. Це день їхнього одруження. І хоча ця подія фігурує в коханні чоловіка до жінки, ми розуміємо її значно глибше. Це історія прагнення до свободи через музику, книги, оточення. Історія довжиною в життя, яка закінчується практично повною ізоляцією без шансу на порятунок», – зауважила одна з глядачок.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023