Мандри Docudays UA Тернопільщиною розпочалися в містечку Гусятині над Збручем

Мандри Docudays UA Тернопільщиною розпочалися в містечку Гусятині над Збручем

28 жовтня 2019

Фільм «Bellingcat: правда у світі постправди» голландського режисера Ганса Пула відкрив 22 жовтня Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA на Тернопіллі. Показ відбувся в бібліотеці Гусятинського коледжу Тернопільського національного технічного університету. Фільм побачили студенти та викладачі, працівники бібліотек та всі охочі мешканці містечка.


Цього дня глядачам запропонували також стрічку американської режисерки Сью Вільямс «Навмисна смерть». Головна тема цьогорічного Docudays UA – світ інформаційних технологій: грандіозних можливостей та не менших ризиків, які вони розкривають перед людиною. Від хворобливої прив’язаності дитини до комп’ютерних ігор – до спроможності політичних диктаторів розв’язувати інформаційні війни та дестабілізувати цілі континенти. Обидві стрічки, які переглянули й довкола сюжетів яких точилася розмова, торкалися цієї актуальної теми.

 

Гусятинський коледж обрано не випадково – чимало його студентів навчаються на спеціальностях комп’ютерна інженерія, програмування та інформаційна справа. Вони на пристойному рівні володіють практичними знаннями в царині ІТ, також було цікаво подивитися на окреслену проблематику крізь призму прав людини, свободи інформації, екологічної безпеки.

 

 

Зрозуміло, ми ніколи не відмовимося від комп’ютера, смартфону, інтернету та інших досягнень техніки, проте слід пам’ятати про наслідки від такої залежності. «Цифровий слід», який тепер залишає по собі будь-хто в інтернеті, загрожує приватності. Треба виховувати в собі критичне мислення в час, коли новини в інформаційний простір може запустити будь-хто: нестримний графоман, психічно хвора людина, агент спецслужби недружньої країни. Занурившись у «світове павутиння», людство почало втрачати спроможність читати книжки й розмовляти нормальною літературною мовою. Сьогодні за допомогою інтернету маємо віртуальну можливість «бути будь-коли й скрізь», але втрачаємо почуття реальності в контакті один з одним та природою. Відкритим залишається питання: наскільки безпечним є виготовлення гаджетів як для планети, так і для людства?

 

«Обриси цих ризиків ми починаємо лише усвідомлювати. Розуміння того, що сума технологій не робить людину щасливою, тільки приходить до нас. Для того, аби Світ був у безпеці, а стосунки між людьми гармонійними, великим можливостям людства і його великому знанню повинна відповідати ще й велика мудрість – як та в ім’я чого застосовувати це знання й можливості?», – наголошує координатор мандрівного фестивалю Олександр Степаненко.

Непросту дискусію довкола цих питань розпочато на Тернопільщині.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023