Пастки всесвітнього павутиння: як уберегти себе в морі цифрових можливостей

Пастки всесвітнього павутиння: як уберегти себе в морі цифрових можливостей

12 грудня 2019

У межах Мандрівного фестивалю Docudays UA 4 грудня у Львові відбувся семінар на тему: «Пастки всесвітнього павутиння: як уберегти себе в морі цифрових можливостей».

 

Мати доступ до знань та інформації завжди було привілеєм лише певних груп людей — аристократії або представників релігійних культів, для більшості такі можливості були недоступними. В епоху інформаційного суспільства, коли технології стали вседоступними, ситуація докорінно змінилася. Безперечно, світ відкрився, став ближчим до кожного з нас. Дозволив отримати будь-яку інформацію з усіх куточків світу. Мистецтво, наука, політика та розваги відкриваються з одного дотику до екрана мобільного телефону або клавіатури комп'ютера. Та чи дійсно сучасна людина в інформаційному світі отримала свободу вибору та доступ до істинного знання? На це питання намагались знайти відповідь учасники/-ці семінару. Подія організована громадською організацією «Патронус» разом з партнерами: Музеєм Гідності у Львові та Навчально-методичним центром освіти м. Львова.

 

 

Спікерка заходу - Вікторія Романюк, заступниця головного редактора StopFake.org, заступниця директора Могилянської школи журналістики, кандидатка наук з культурології та медіаекспертка. Розповіла учасницям/кам семінару, як відрізнити справжні новини від фейкових та не дозволяти неправдивими фактами маніпулювати нашими думками. Запрошені спробували проаналізувати ключові загрози інформаційного простору, розглянули яскраві приклади медіавпливів та знайшли нові способи безпечного існування у вимірі інформації.

 

«Вседоступність технологій зробили з кожного з нас учасником інформаційного процесу — не лише споживачами, а й творцями повідомлень. Медіа, блогери, лідери думок, охочі заробити на продажі та споживанні інформації — мільйони думок і точок зору, які одночасно зазвучали у віртуальному та медіапросторі, як ніколи раніше, віддалили людину він істини, створили перепони до ґрунтовного та глибокого пізнання інформації та стали загрозою приватного життя. Брехня, маніпуляції, хибні точки зору змінюють і сучасну аудиторію її сприйняття дійсності, трансформували сучасну комунікацію», - розповіла Вікторія.

 

Переглянути відеозапис події тут.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023