Селами Херсонщини мандрує Docudays UA

Селами Херсонщини мандрує Docudays UA

24 листопада 2019

З першим показом XVI Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA в Херсонській області завітав до села Строганівка Присиваської об’єднаної територіальної громади.

 

«Це, мабуть, єдина громада в області, що може похвалитися приростом населення. І це не дивно, бо тут справді всюди панує відчуття комфорту: новий дитячий майданчик, дороги полатані й квіти повсюди. А головне – люди просто чудові.

 

Та без пригод не обійшлося. Зранку в понеділок, 18 листопада, у Строганівці трапилось аварійне відключення електромереж, тож показ довелося провести без електрики, інтернету та навіть мобільного зв’язку. Вразила підтримка місцевих мешканців, які не лише показали нам дорогу, а й допомогли облаштувати залу бензогенератором. Завдяки цьому гості фестивалю мали можливість переглянути фільм «Чистильники» з комфортом та домашнім затишком», – розповідає Ілона Коротіцина, директорка онлайн-газети «Вгору» та модераторка Мандрівного фестивалю.

 

Стрічка «Чистильники» розкриває таємниці «цифрових сміттярів», яких Кремнієва долина відібрала з тисяч людей, доручивши видаляти «невідповідний» вміст з інтернет-сторінок. Зазвичай «чистильник» щодня проглядає й оцінює тисячі складних для сприйняття зображень – від світлин з місць бойових дій до порнографії. Таке не минає безслідно для психіки. Проте за їхньою роботою стоять фундаментальні питання: що перетворює зображення на мистецтво або пропаганду і що визначає журналістику.

 

Глядачі та глядачки дивились мужньо, іноді зажмурюючи очі від жахіття нашої реальності, показаної на екрані й так майстерно прихованої в житті. «Ці люди нам так потрібні, а ми навіть не знали про їхнє існування», – поділилася враженнями одна з глядачок.

 

Про правила безпеки в інтернеті, як захиститись від цькування та кібербулінгу розповіла гостям Олена Старюк, юристка, керівниця громадської приймальні БО «Фонд милосердя та здоров’я», координаторка Мандрівного Docudays UA в Херсонській області.

 

«Цифрові технології створюють можливості для спілкування, самоосвіти, свободи вираження поглядів тощо. Та це супроводжується ризиками дотримання прав людини. Особливо вразливі в цих ситуаціях діти. Інтернет має розважати й розвивати, а не загрожувати», – наголосила Олена.

 

Мандрівний фестиваль у Херсонські області охоплює такі села та селища міського типу: с. Брилівка (Виноградівська ОТГ) смт Чаплинка, смт Новотроїцьке, смт Каланчак.

У Херсоні ж фестиваль відкриється 1 грудня та триватиме до 10 грудня  включно в кінотеатрі «Мультиплекс», арт-клубі «MassON» та в бібліотеці-філії №3. Детальний розклад показів можна переглянути за посиланням тут.
20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023